Predlog za okusno kosilo!
Za 4 osebe potrebujete:
- 4 jagnječje kotlete
- sol, sveže mleti poper
- 4 žlice olja
- 100 g korenja
- 100 g zelene
- 100 g korenine peteršilja
- 100 g čebule
- 1 glavico česna
- timijan
- rožmarin
Za prilogo:
- 500 g brstičnega ohrovta
- 1 žlico masla
- 100 g slanine
- 1 večjo čebulo
- 600 g majhnega krompirja
- 3 žlice olivnega olja
- vejico timijana
Priprava:
1 Oplaknite meso, ga osušite ter odrežite odvečno maščobo in membrane. Očistite vrhnje dele kosti – približno 3 cm od konice. Meso začinite s soljo in poprom ter ga z obeh strani krepko zapecite na vročem olju.
2 Meso položite v pekač, dodajte oprane in na koščke zrezane korenovke, sesekljano čebulo, prepolovljeno glavico česna in zelišča. Pekač pokrijte z aluminijasto folijo in vse skupaj 2 uri pecite v pečici, segreti na 160 stopinj. Ko se meso zmehča, odstranite folijo, temperaturo povišajte na 200 stopinj in meso pecite še 10 minut.
3 V tem času pripravite prilogo. Očistite brstični ohrovt in ga 5 minut kuhajte v vreli slani vodi. Po kuhanju ga odcedite in stresite v hladno vodo z ledom. Slanino zrežite na paličice in jih popražite na maslu. Dodajte na obročke zrezano čebulo in jo popražite. Nato primešajte brstični ohrovt, ga rahlo popecite in začinite s soljo in poprom.
4 Olupljen krompir zrežite na 1 cm debele rezine. Zmešajte jih z oljem in jih zložite po dnu pekača. 35 do 40 minut ga pecite v pečici, segreti na 190 stopinj. Krompir začinite s soljo in potresite s timijanom. Če ne morete istočasno peči mesa in krompirja, krompir popecite v ponvi.
Foto: Profimedia