Novinarka si je vsak dan privoščila 3 jajca: poglejte, kaj se je zgodilo po tednu dni

25. 5. 2024
Deli
Jajca so polna vitaminov, mineralov in mnogih drugih hranilnih vrednosti. (foto: Profimedia)
Profimedia

Jajca veljajo za enega izmed bolj priljubljenih živil, ki si jih mnogi privoščijo za zajtrk in tudi za vmesne obroke. 

Četudi so odličen vir beljakovin, antioksidantov, selena in vitaminov A, B12, B2, B5 in D, ter še mnogih drugih, se pogosto znajdejo na zatožni klopi zaradi vsebnosti holesterola. Toda slednje nima negativnega vpliva na holesterol v krvi, zato se jih zaradi tega razloga na ne bi smeli izogibati.  

Ne spreglejte:

Jajca v vsakodnevni prehrani  

Upoštevajoč številne zdravstvene koristi jajc, se je novinarka spletne strani The Healthy, Jamie Stathis odločila, da si bo en teden vsak dan privoščila jajca. Po preizkusu je razložila, kakšne spremembe je opazila.

»V svojem eksperimentu sem pojedla več kot dve jajci na dan, včasih tri,« je povedala. Vedno je imela pri roki trdo kuhana jajca, ker predstavljajo kakovosten in beljakovinsko bogat prigrizek pred treningom ali tekom dneva. Prav tako je jajca uporabila v različnih obrokih. Včasih kot omleto, drugič jih je uporabila z ostanki zelenjave in sirom.    

Polna hranilnih vrednosti in preprosta za pripravo  

Stathisova je poleg hranilne vrednosti jajc poudarila, da so jajca lahko odlična izbira tudi zaradi svoje enostavnosti in hitre priprave. Sama si jih je večkrat privoščila z rukolo in z dodatkom limone in olivnega olja. Tej jedi je dodala tudi feta sir.  

Obrok z jajci jo je hitro nasitil ob napornejšem in aktivnosti polnem dnevu, ko je posegla po slani piti iz krhkega testa in jajčne kreme - kiš (quiche). Pogosto pa je ob jajcih jedla tudi solato.  

Jajca se lahko pripravijo v raznolikih obrokih.

Jajca se lahko pripravijo v raznolikih obrokih.

Profimedia

Nasitijo in zmanjšujejo željo po prigrizkih

Na svoje presenečenje novinarka ob svojem eksperimentu opazila, da ji je redno uživanje obrokov, ki vsebujejo jajca in zdrave maščobe, pomagalo zmanjšati željo po sladkih prigrizkih.  

»V tednu, ko sem vsak dan jedla jajca, sem opazila, da se bolje odločam za hrano. Na primer, namesto sladkega kolačka z malo hranilne vrednosti iz hotelskega samopostrežnega zajtrka, sem izbrala dva trda kuhana jajca, kar me je nasitilo za dlje časa,« je še povedala.

Po koncu preizkusa bo novinarka nadaljevala s tem, da bo jajca uporabljala na različne kreativne načine, ne le kot samostojno jed. Pripravljala jih bo tudi kot dodatek siru, mesu ali zelenjavi.

Ob povedanem pa velja še dodati, da po mnenju številnih nutricionistov kljub mnogim koristim z jajci ne pretiravajte. Pri nakupu pa bodite pozorni, da izberete jajca hlevske oziroma proste reje.   

Povzeto po: thehealthy.com

Preberite še: