Mnogi obožujejo ravno takšna jajca, čeprav so za zdravje izredno škodljiva.
Številni si za zajtrk radi pripravijo jaca: naj bodo to umešana, trdo ali mehka kuhana, ocvrta na oko ali pripravljena kot omleta. Obstaja veliko načinov priprave jajc, morda pa se ob tem sprašujete, kateri je najbolj zdrav?
Ne spreglejte:
Kakšna jajca so najmanj zdrava?
Način priprave jajc lahko močno vpliva na njihovo hranilno vrednost. Med najbolj hranilno neustrezne običajno sodijo jajca na oko: pri pripravi uporabimo veliko maščobe, dodatno pa si jajca na oko pogosto pripravimo v kombinaciji s slanino, šunko ali drugimi mesninami. Dodatna maščoba in meso povečajo energijsko vrednost obroka, hkrati pa pripomorejo tudi k povišanemu holesterolu.
To ne pomeni, da jajc na oko nikoli ne smemo uživati, vseeno pa je pomembno, da smo pri uporabi zmerni in da smo pozorni na to, koliko maščob s takim obrokom zaužijemo.
Kakšna jajca je najbolje uživati?
V splošnem so najboljša izbira za vas kuhana jajca. Pri njih ne potrebujete nobene maščobe, super pa se obnesejo, če jo dodate k solatam, tudi hranilnim sendvičem. Če imate raje umešana jajca, jih pripravite na minimalni količini maščobe, zraven pa postrezite zadostno mero zelenjave.
Jajca so lahko odličen vir beljakovin in ostalih pomembnih hranil: pomembno je le, da jih ustrezno pripravimo in postrežemo v kombinaciji z ustreznimi živili. V kolikor pa imate kakršne koli zdravstvene težave, se pred uživanjem posvetujte s strokovnjakom.
Vir: espresso.co.rs