Jajca: Najbolj priljubljena velikonočna jed

16. 4. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli

Kaj je bilo prej: jajce ali kokoš? Kakršenkoli je odgovor, dejstvo je, da si naše prehrane ne znamo predstavljati brez jajc.

Kuhanje jajc

Da med kuhanjem ne bodo počila, z nožem na konici jajca naredite čisto majhno luknjico. Pomaga tudi, če v vodo kanete malce kisa ali soli. Jajca položite v vrelo vodo. Če jih položite v hladno, morate ugotoviti natančen trenutek, kdaj se začnejo kuhati.

Kljub nehvaležnim ocenam v zadnjih desetih letih ostaja neizpodbitno dejstvo, da so jajca popoln vir beljakovin. Poleg tega vsebujejo tudi pomembne vitamine – predvsem A-vitamin, ki našemu telesu pomaga pri spopadanju z infekcijami, in D-vitamin, ki ugodno vpliva na strukturo naših kosti. V jajcih najdemo tudi pomembne elemente, kot so kalcij, fosfor, železo, magnezij, jod, kalij in natrij.

Zastrašujoči holesterol

Ob upoštevanju vseh teh pomembnih substanc si nam ni treba delati prevelikih skrbi glede negativnih učinkov jajc na raven holesterola.

Res je, da jajca vsebujejo holesterol, a hkrati vsebujejo tudi snovi, ki omejijo njegovo škodljivo delovanje. To denimo velja za lecitin. Poleg tega strokovnjaki potrjujejo, da jajca (v razumnih mejah, seveda) ne prispevajo k povečanju vrednosti holesterola v krvi in menijo, da ni nobenih težav, če oseba poje 1–2 jajci dnevno.

Ko kupujete jajca ...

Če jih kupujete v trgovinah ali pri registriranih rejcih ter imajo jajca nepoškodovano lupino, vam ni treba skrbeti za varnost živila. Bodite pa pozorni na rok trajanja. Vaši odločitvi pa je prepuščeno, ali boste izbrali jajca iz baterijske ali hlevske reje.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"