Jajčevci: 3 slastne jedi, ki jih lahko pripravite iz jajčevcev

8. 9. 2016 | Vir: Jana
Deli

Jajčevci so nepogrešljivi v mediteranski kuhinji, saj plemeniti plodovi omogočajo pripravo celotnega obroka.

1 / 3
Shutterstock.com

CAPONATA (dušeni jajčevci)

Sestavine za 4 osebe:

• oljčno olje
• 2 jajčevca
• sol in sveže mleti črni poper
• 1 žlička posušenega origana
• 1 rdeča čebula
• 2 stroka česna
• 1 šopek peteršilja
• 2 žlici kaper (iz slanice ali soli)
• 1 pest zelenih oliv
• 2–3 žlice zeliščnega kisa (ali jabolčnega ali bazamičnega)
• 5 paradižnikov
• 2 žlici mandljevih lističev (po želji)

1. Jajčevce narežite na kocke. Čebulo in česen drobno sesekljajte. Lističe peteršilja osmukajte s stebel in jih grobo sesekljajte. Stebla peteršilja sesekljajte na drobno. Odcedite kapre in odstranite koščice olivam. Če uporabljate kapre v soli, jih oplaknite, namočite in potem odcedite. Paradižnik narežite na večje kose. Rahlo prepražite mandlje.

2. V večji ponvi segrejte oljčno olje, dodajte jajčevce, začinite s soljo in origanom ter premešajte, da so jajčevci enakomerno obdani z oljem. Pri visoki temperaturi jih pecite od 4 do 5 minut, občasno pretresite ponev. (Odvisno od velikosti ponve, če ni dovolj velika, jajčevce pecite v več delih).

3. Ko so jajčevci zlato rumeni z vseh strani, dodajte čebulo, česen in stebla peteršilja ter pražite še nekaj dodatnih minut. Če zmes postane presuha, dodajte še malce olja.

4. Dodajte odcejene kapre in olive ter pokapajte s kisom. Ko ves kis izpari, dodajte paradižnike in pri nizki temperaturi dušite približno 15 minut oz. do mehkega.

5. Jed poskusite, po potrebi še dodatno začinite s soljo, poprom in kisom. Nato jo pokapajte s kakovostnim oljčnim oljem in potresite s peteršiljem in mandlji. Postrezite toplo kot prilogo ali pa hladno kot predjed.

Besedilo: Vera Simončič

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?