Je surovo mleko res nezdravo?

Je surovo mleko res nezdravo? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
17. 10. 2015

Nekoč so ga pili surovega. Vsak dan. Nekateri ga še danes. Veljalo je, da je takšno najboljši vir kalcija, beljakovin ter kopice drugih hranil, ki ugodno vplivajo na naše telo. Do nedavnega.

V zadnjih letih je bila uporaba surovega mleka ponovno potisnjeno v ospredje, saj to naj ne bi vsebovalo antibiotikov ali hormonov kot so trdili mnogi, pasterizacija pa je bila označena kot nepotrebna distribucija mleka, ki hranljive snovi v mleku le uniči.

Nekateri so celo trdili, da lahko surovo mleko pravzaprav prepreči laktozno intoleranco, vendar pa študija, ki bi to trditev podprla, ne obstaja.

Po mnenju strokovnjakov Ameriške pediatrične akademije (AAP) so zdravstvene trditve, ki zagotavljajo, da je surovo mleko (kravje, kozje, ovčje) bolj zdravo od pasteriziranega neutemeljene ter dodajajo, da uživanje surovega mleka predstavlja tveganje za zdravje otrok, nosečnic, starejših in ljudi z oslabelim imunskim sistemom.

Strokovnjaki, ki jih je vodila dr. Yvone Maldonado, profesorica pediatrije na Medicinski fakulteti Stanfordske univerze, so med leti 1998 in 2009 zabeležili precejšne povečanje izbruhov bolezni, povezanih s surovim mlekom.

Natančneje: zabeležili so 1837 obolenj in 195 hospitalizacij ter 2 smrtna primera. Pri večini je šlo za okužbo z E.coli, s salmonelo ali za okužbo z bakterijo kampilobakter, ki povzroča eno najpogostejših bakterijsko povzročenih črevesnih nalezljivih bolezni pri ljudeh - kampilobakteriozo.

Zato je pomembno, da s surovim mlekom ravnamo še posebno pazljivo.

Če kljub vsemu prisegate na surovo mleko, ki ga dobite pri kmetu ali na mlekomatu ter se izogibate pasteriziranemu (pasterizacija je postopek, pri katerem je mleko za 20 do 40 sekund izpostavljeno temperaturi od 74 do 76 stopinj Celzija, s čimer se uniči morebitne bakterije, prisotne v mleku, hranilne snovi pa ohranijo svojo vrednost) morate mleko toplotno obdelati sami.