Je vredno preizkusiti skrivnosten in popularen prašek s TikToka, ki naj bi dobro vplival na zdravje? Ali je vse le modna muha?

Je vredno preizkusiti skrivnosten in popularen prašek s TikToka, ki naj bi dobro vplival na zdravje? Ali je vse le modna muha? (foto: Profimedia) Profimedia
6. 11. 2022

Ljubitelji TikToka ste verjetno v zadnjem času opazili to nadvse zdravo sestavino. Je zares tako zdrava in ali se jo splača preizkusiti?

Prav je, da imate pred trendi z družbenih omrežij kaj zadržkov, saj vas to ohrani varne. Vsega pač ni vredno preizkusiti, saj je lahko neuporabno ali celo nevarno zdravju. Kako pa je s tem skrivnostnim praškom?

Na TikToku ste lahko videli mnogo videov, kako si osebe v vodo ali smuti primešajo spirulino - temen prašek, ki obarva tekočino temno zelene barve. Je to le modni trend za bolj fotogeničen smuti ali ima resnično kakšen dober učinek?

No, tukaj očitno leži nekaj resnice. Spirulina je tip alge, ki jo lahko dobite v obliki praška, tekočine ali tablet. V njej se skriva kar nekaj hranljivih snovi, beljakovin, vitaminov in mineralov. Če vam okus ne odgovarja, jo lahko primešate v smuti, ki ga bo prekril in omogočil lažje uživanje. 

@thejenjones Spirulina for life! #spirulina #anemia #iron #plantbasedprotein #learnontiktok ♬ You Gotta Move - Mississippi Fred McDowell

  • Zelenkast prašek je poln antioksidantov, ki zmanjšujejo vnetja v telesu, iz katerih na dolgi rok lahko nastanejo kronične bolezni, kot je diabetes tipa 2 in srčne bolezni. 

  • Vsebuje tudi veliko železa, zato je priporočljivo, da ga uživajo vegeterijanci in vegani, pa tudi tisti, ki imajo "slabo" kri (anemiki). 

  • Aminokisline poskrbijo za razvoj mišic, uravnavajo počutje in ščitijo tkivo pred oksidativnim stresom, ki ga povzročajo prosti radikali. 

  • Ker spirulina vsebuje tako omega-3 kot omega-6 maščobne kisline, ima podoben učinek kot ribje olje. Poskrbi za zdrave oči in možgane. 

Glede količine bo za začetek dovolj, če 1 žličko praška primešate v vodo, smuti ali grški jogurt. Preverite tudi navodila za doziranje na embalaži. 

Seveda se pred vključevanjem spiruline v prehrano posvetujte z zdravnikom, posebno vsi, ki jemljete zdravila za redčenje krvi. Pri takšnih osebah lahko spirulina povzroči slabost ali vrtoglavico.