V Jugoslaviji so bile poznane povsod: 8 preprostih in poceni jedi, ob katerih so odrasle številne generacije

11. 11. 2024
Deli

V času Jugoslavije so bile številne ženske primorane z malo denarja pripraviti okusne jedi s katerimi so nasitile celotno družino. 

Pri tem se je vsaka gospodinja znašla po svoje in kljub temu, da so bile tovrstne jedi preproste, se jih še danes mnogi spominjajo kot na okusne, nasitne in  blagodejne za zdravje.  

Ne spreglejte:

Nekaj preprostih jedi, ki so poznane še iz Jugoslavije 

1. Cicvara  

Cicvara predstavlja preprosto in nasitno jed, ki je sestavljena iz koruzne moke ter z dodatkom sira ali smetane. Pripravi se tako, da zavremo vodo in ji dodamo sol, maščobo in s hitrim mešanjem tudi koruzno moko. Pri tem pazimo, da ne nastanejo grudice. Jedi na koncu dodamo smetano ali sir ter premešamo. 

2. Pražen krompir  

Verjetno priljubljenosti praženega krompirja ni potrebno posebej omenjati. Prepraženi čebuli se doda kuhan krompir in pretlači. Po želji se lahko poleg soli začini tudi s poprom in s papriko.  

3. Kruh in mast  

Kruh na katerega se namaže izdatna količina masti na katero se lahko potrese sol in rdeča mleta paprika, starejšo generacijo spomni na otroštvo, medtem, ko je mlajša večinoma niti ne pozna.  

Kruh namazan z mastjo.
Shutterstock

4. Kljukuša  

Še ena izmed poceni, enostavnih in nasitnih jedi je kljukuša. Pripravite jo tako, da olupljen krompir naribate, mu dodate sol, poper in drobno sesekljano čebulo. Iz vode, moke, jajc in soli zmešajte podobno zmes kot za palačinke. Sestavine položite v namaščen pekač in jih prelijte z maso ter pecite približno pol ure na 250 C.   

5. Krompir v oblicah  

Krompir se skuha in postreže s sirom, ob njem pa lahko postreže tudi paradižnikova solata. Tovrstno kosilo je hitro in enostavno, še zlasti pa prija v bolj vročih dneh.    

Pečen krompir na krožniku
Profimedia

6. Pasulj  

Pasulj, katerega glavna sestavina je fižol, je nasiten in poln beljakovin, zato je že vrsto let poznan kot poceni in nasitna jed balkanske in sredozemske kuhinje. Pripravite ga tako, da za začetek na veliki ponvi segrejete olivno olje, prepražite nasekljano čebulo, korenček in zeleno.

Pražite nekaj minut ter potem dodajte česen in paradižnikovo pasto ter premešajte. Pražite okrog 3 minute. V veliki posodi segrejte 2 litra vode in ji dodajte 3 lovorjeve liste ter solite. Nato v posodo dodajte še predhodno popraženo zelenjavo in namočen fižol. Kuhajte dokler fižol ni dovolj mehak. 

Fižolov pasulj na krožniku.
Profimedia

7. Krompirjeva juha  

Le kdo ne pozna znamenite krompirjeve juhe? Enostavno se pripravi tako, da prepražite čebulo in korenje, ji dodajte na kocke narezan krompir in jo zalijte z vodo. Nato nekaj časa kuhate, ter ji naposled po želji dodate še paradižnikov sok in začinite.

8. Popara

Ne gre pozabiti tudi na poparo, poznano kmečko jed, pri kateri lahko odlično porabite star kruh. Star kruh narežite na koščke. Nato zavrite 130 ml vode, ji dodajte malce masla in prilijte še 150 ml mleka. Jedi lahko nato dodate tudi sir ali smetano ter ščepec paprike ter zmešajte sestavine, da se raztopijo. Naj vam tekne!     

Vir: stil.kurir.rs

Najdlje živeči ljudje redno uživajo to enolončnico, ki je enostavna, okusna in hitro pripravljena

Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem