V nekdanji Jugoslaviji je bila ta jed vsakodnevna stalnica: številni so verjeli, da so na njen račun zdravi kot dren. Je resnično kaj na tem?

28. 1. 2025
Deli
Veliko ljudi, ki so odraščali v času Jugoslavije je bilo vajenih, da je na njihovem jedilniku vsak dan prisotna juha, ki so jo postregli pred glavno jedjo. (foto: Profimedia)
Profimedia

Veliko ljudi, ki so odraščali v času Jugoslavije je bilo vajenih, da je na njihovem jedilniku vsak dan prisotna juha, ki so jo postregli pred glavno jedjo. 

Naši predniki so verjeli, da jim juha doprinese k večjemu zdravju in tudi danes se marsikdo povpraša kaj se res skriva za takšno tradicijo. Med njimi so tudi zdravniki, ki potrjujejo številne blagodejne učinke. Gastroenterologinja, dr. Ekaterina Kashukh je pojasnila, da se juha v človeškem telesu dobro absorbira ter prinaša kar nekaj koristi.

Preberite še:

Številne prednosti za zdravje, ki jih obeta preprosta domača juha

Juha iz preprostih naravnih sestavin za zdravje obeta številne koristi za imunski sistem in črevesje. Še zlasti kokošja, goveja in ribja juhe v katerih se kuhajo ostanki kosti, so primerne za obnovo črevesja in zavirajo različna vnetja v telesu. Kostni mozeg celo pripomore k celjenju črevesnih sten.

Med drugim obedovanje juhe pomaga podaljšati občutek sitosti, prav tako pomaga telesu pri ustrezni hidraciji ter celo pri uravnavanju telesne teže, saj tekoča hrana napolni želodec, medtem, ko vlaknine upočasnijo absorpcijo glukoze v kri.

Preverili smo, ali se južnim sosedom res bolj izplača nakupovati pri nas

Juhe so hkrati prava zakladnica vitaminov in mineralov, še zlasti, če jim dodate zelenjavo v rdeči, zeleni in oranžni barvi. Juha je koristna tudi v času prehladnih obolenj in več kot dobrodošla pomoč pri okrevanju po raznih boleznih.

Piščančja juha
Profimedia

Kljub bogati hranilni vrednosti in prednostim, juh ni potrebno jesti vsakodnevno, če vam to ne prija, pravi gastroenterologinja. Dodaja, da je dovolj, če se juha na jedilniku znajde le 2-4 krat na teden.

Najprimernejše juhe ne prihajajo iz vrečke, temveč iz naravnih sestavin

Pri juhah se je smiselno držati pravila, da je večji poudarek na tistih, ki so kuhane v lahki osnovi iz zelenjave (in hkrati gob), rib, piščanca ali puste govedine. V juhi je primerno dodati veliko zelenjave in po želji tudi mesa. V kolikor želite brezmesno juho, lahko meso nadomestite s fižolom, čičeriko ali lečo.  

Zdravnica za konec še odsvetuje pogosto uživanje juh, ki vsebujejo kislo smetano, slanino, prekajeno in mastno meso. Ob tem pa dodaja še slabo novico za ljubitelje instant juh, ki se le stresejo iz vrečke in pogrejejo. Takšne juhe nimajo prav veliko koristi, kvečjemu nasprotno, saj vsebujejo velike količine soli in konzervansov. 

Vir: stil.kurir.rs

Tako je izgledal krožnik imunologa, ki je živel 108 let: večkrat tedensko je jedel ribe, nikoli pa ni ...

Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija