Veliko ljudi, ki so odraščali v času Jugoslavije je bilo vajenih, da je na njihovem jedilniku vsak dan prisotna juha, ki so jo postregli pred glavno jedjo.
Naši predniki so verjeli, da jim juha doprinese k večjemu zdravju in tudi danes se marsikdo povpraša kaj se res skriva za takšno tradicijo. Med njimi so tudi zdravniki, ki potrjujejo številne blagodejne učinke. Gastroenterologinja, dr. Ekaterina Kashukh je pojasnila, da se juha v človeškem telesu dobro absorbira ter prinaša kar nekaj koristi.
Preberite še:
Številne prednosti za zdravje, ki jih obeta preprosta domača juha
Juha iz preprostih naravnih sestavin za zdravje obeta številne koristi za imunski sistem in črevesje. Še zlasti kokošja, goveja in ribja juhe v katerih se kuhajo ostanki kosti, so primerne za obnovo črevesja in zavirajo različna vnetja v telesu. Kostni mozeg celo pripomore k celjenju črevesnih sten.
Med drugim obedovanje juhe pomaga podaljšati občutek sitosti, prav tako pomaga telesu pri ustrezni hidraciji ter celo pri uravnavanju telesne teže, saj tekoča hrana napolni želodec, medtem, ko vlaknine upočasnijo absorpcijo glukoze v kri.
Juhe so hkrati prava zakladnica vitaminov in mineralov, še zlasti, če jim dodate zelenjavo v rdeči, zeleni in oranžni barvi. Juha je koristna tudi v času prehladnih obolenj in več kot dobrodošla pomoč pri okrevanju po raznih boleznih.
Kljub bogati hranilni vrednosti in prednostim, juh ni potrebno jesti vsakodnevno, če vam to ne prija, pravi gastroenterologinja. Dodaja, da je dovolj, če se juha na jedilniku znajde le 2-4 krat na teden.
Najprimernejše juhe ne prihajajo iz vrečke, temveč iz naravnih sestavin
Pri juhah se je smiselno držati pravila, da je večji poudarek na tistih, ki so kuhane v lahki osnovi iz zelenjave (in hkrati gob), rib, piščanca ali puste govedine. V juhi je primerno dodati veliko zelenjave in po želji tudi mesa. V kolikor želite brezmesno juho, lahko meso nadomestite s fižolom, čičeriko ali lečo.
Zdravnica za konec še odsvetuje pogosto uživanje juh, ki vsebujejo kislo smetano, slanino, prekajeno in mastno meso. Ob tem pa dodaja še slabo novico za ljubitelje instant juh, ki se le stresejo iz vrečke in pogrejejo. Takšne juhe nimajo prav veliko koristi, kvečjemu nasprotno, saj vsebujejo velike količine soli in konzervansov.
Vir: stil.kurir.rs