Kaj je bolj zdravo: rdeče ali zeleno jabolko?

Kaj je bolj zdravo: rdeče ali zeleno jabolko? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
31. 5. 2016

Primerjali smo nekaj živil.

Zeleno ali rdeče jabolko?

Že če boste pojedli eno jabolko na dan, boste naredili nekaj dobrega. Vsa jabolka vsebujejo balastne snovi in flavonoide. Med zelenimi in rdečimi sortami ni nobenih razlik. Več vitaminov pa je v rdečih jabolkih. Jabolko sorte braeburn ima približno 20 mg vitamina C, granny smith pa 4.

Kava ali čaj?

Nesporni zmagovalec je: čaj. Vsebuje antioksidante, minerale, vitamine A, B, B12 in C. Še posebej dobra sta beli in zeleni čaj. Vendar pa ne škodi niti skodelica kave. Več študij dokazuje, da celo znižuje tveganje za sladkorno bolezen.

Več: Kava - užitek, ki škodi?

Ribe ali meso?

Dobre beljakovine boste našli tako v pustem mesu kot tudi v ribah. Kljub temu so boljše ribe. Preveč rdečega mesa namreč lahko zviša tveganje za raka na črevesju. Riba nas na drugi strani oskrbi z jodom in železom, maščobne kisline omega 3 pa zaščitijo srce in celice.

Jogurt ali skuta?

Zapomnite si eno: sadni jogurt in sadna skuta sta pravi sladkorni bombi. Prste stran od obeh. Zelo pa priporočamo naravno različico obeh. V skuti je malce več beljakovin, v jogurtu pa nekoliko več sladkorja. Izbira je vaša ...

Več: Kako zdrav je v resnici sadni jogurt

Sladkor ali sladilo?

O tej temi se kar naprej govori. Če povzamemo: vse je odvisno od količine. Preveč sladkorja redi, škodi zobem in menda spodbuja demenco. Za sladila pa pravijo, da povzročajo rakava obolenja.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri