Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan uživate orehe?

1. 10. 2023
Deli
Kako orehi v resnici vplivajo na zdravje? (foto: Profimedia)
Profimedia

Orehi so zelo praktičen in okusen prigrizek, ki se odlično obnese tudi v sladicah in glavnih jedeh. Kaj se zgodi, če jih uživate vsak dan?

Znano je, da imajo oreščki številne blagodejne učinke na zdravje. Dodajanje v prehrano je lahko izjemno koristno. Kaj pa se zgodi, če jih uživate vsak dan?

Prednosti orehov

Orehi so odličen vir omega-3 maščobnih kislin, ki igrajo pomembno vlogo pri zdravju srca, ožilja in možganov. Med drugim vsebujejo tudi vlaknine, kar ugodno vpliva na prebavo in podaljšuje občutek sitosti. Predstavljajo tudi vir vitaminov A, C, železa, kalcija ter celo beljakovin.

Koliko orehov bi morali pojesti na dan?

Redno uživanje orehov ne škodi, razen če imate alergijo, preobčutljivost ali intoleranco. Če težav nimate, jih lahko uživate vsak dan. Strokovnjaki priporočajo pest orehov dnevno. Pretirano uživanje lahko predstavlja velik kalorični zalogaj, kar lahko pripomore k pridobivanju kilogramov. 

Kaj se zgodi, če vsak dan uživate orehe?

Vsakodnevno uživanje orehov (v zmernih količinah) ima lahko številne ugodne posledice na zdravje. 

Zdravo srce

Orehi podpirajo zdravje srca in ožilja. Vsebujejo malo natrija in nasičenih maščob, obenem pa zagotavljajo omega-3 maščobne kisline in druga hranila, ki pripomorejo k zdravju srca.

Boljši spomin

Priljubljen prigrizek lahko pozitivno vpliva na spomin in splošno delovanje možgane. Redno uživanje orehov lahko celo izboljšuje kognitivne funkcije in preprečuje težave, kot so Alzheimerjeva bolezen in demenca.

Dobro počutje

V eni od študij se je izkazalo, da orehi lahko izboljšajo raven stresa v telesu ter celo preprečujejo depresijo. Obenem lahko pripomorejo k kakovosti spanca in izboljšujejo splošno duševno zdravje.

Zdrava prebava

Orehi lahko delujejo kakor nekakšen "probiotik"; predstavljajo odlično "gorivo" za koristne mikrobe v prebavnem sistemu, k zdravi prebavi pa še dodatno pripomorejo z vsebnostjo vlaknin.

S tem, ko boste v svoj vsakdan vključili orehe, lahko torej naredite veliko uslugo svojemu telesu ter okrepite svoje zdravje in počutje.

Vir: n1info.hr

Bonus video: Kakšen odnos do hrane imamo Slovenci?

Pojasnjuje prehranska strokovnjakinja Dajana Smolnik.