Kaj vsebuje hranljiv smuti in katerim sestavinam se raje izognite?

Kaj vsebuje hranljiv smuti in katerim sestavinam se raje izognite? (foto: profimedia) profimedia
6. 5. 2018

Smutiji so odlično dopolnilo obrokom ali hranljiva malica, ki hkrati zadovolji željo po sladkem in vas nasiti z vitamini ter drugimi hranljivimi snovmi. Veste, kaj bi napitek moral vsebovati za najboljše rezultate?

Smutiji so tako priljubljeni, ker so hitro pripravljeni in ker imamo proste roke pri preizkušanju novih okusov. Ko se naslednjič lotite priprave zdravega napitka, se prepričajte, da vsebuje katero od teh sestavin:

  • dobre maščobe - Te bi morali dobiti že iz prehrane, če pa jih zaužijete premalo, smutiju dodajte avokado ali maslo iz oreščkov (mandljevo, lešnikovo, arašidovo …). Pri tem pazite, da izbere maslo brez sladkorja.

  • zelenjava - Smutiji so odličen način, da na svoj jedilnik uvrstite več zelenjave. Tisti, ki vam zelenjava ne tekne preveč, jo dodajte v majhnih količinah, da je ne boste okusili. Posezite po špinači, cvetači, paradižniku, korenju, solati …

  • beljakovine - Te bodo uravnale krvni sladkor, da boste dlje časa ostali siti. Uporabite navaden grški jogurt, sojino mleko, kefir, tofu …

  • ogljikovi hidrati - Z njimi ne pretiravajte, če ne želite, da se vaša zdrava malica spremeni v kalorijsko bombo. Dovolj je že ena banana, polovica skodelice žitaric, polovica tropskega sadeža ali skodelica borovnic (slednje imajo malo kalorij, zato so dobrodošle v napitku).
Tem sestavinam se raje izognite, saj bodo smuti spremenile v nezdravo poslastico:
  • sadni jogurt - Ta vsebuje beljakovine, kalcij in dobre bakterije, če ima dodan okus pa tudi veliko sladkorja in drugih nezdravih sestavin.

  • sadni sokovi - Čeprav lepo povežejo sestavine v celoto in dodajo okus, lahko na embalaži opazite, da vsebujejo tudi sladkor in malo sadnega deleža. Raje ga pripravite sami iz sveže stisnjenih pomaranč.

  • vloženo sadje - Namaka se v zelo sladkem sadnem soku, poleg tega ne boste dobili enake teksture kot z navadnim sadjem.

  • beljakovinski praški - Beljakovine si raje zagotovite z naravnimi sestavinami, saj praški poleg sladkorjev in umetnih sladil pogosto vsebujejo tudi druge škodljive snovi, ki izboljšajo okus.

  • sladkor - Če želite napitek narediti bolj sladek, posezite po naravnih virih sladkorja, kot je sadje.

Tu je nekaj receptov za slastne smutije: