Vse o najbolj priljubljenih kuhinjskih zeliščih
Melisa
Uporaba: napitki, sladice in vse jedi, ki prenesejo citronasto noto
Priprava: nikoli je ne kuhajte v jedi
Nega: sončno do polsenčno rastišče, zemlja naj bo ves čas vlažna
Pobiranje: reden rez poskrbi za nove poganjke
Bazilika
Uporaba: paradižniki, solate, v maslu, pestu in omakah
Priprava: dodajanje sveže ali pa na hitro kuhanje v jedi
Nega: polsenčno rastišče; če jo imate v cvetlični posodi, izberite tako z vodnim rezervoarjem
Pobiranje: trganje nežnih poganjkov
Peteršilj
Uporaba: juhe, solate, krompirjeve in zelenjavne jedi
Priprava: dodajanje svežega
Nega: sončno do polsenčno rastišče, veliko zalivanja
Pobiranje: rezanje z ostrimi škarjami in vedno le po porcijah
Rožmarin
Uporaba: meso (med drugim jagnjetina)
Priprava: kuhate v jedi, da izloči veliko arome
Nega: sončno rastišče, veliko zalivanja
Pobiranje: redno odstranjevanje poganjkov ali pa rezanje celih vejic
Koprc
Uporaba: kumare, marinade, solate in riba
Priprava: bolje, da ga ne kuhate v jedi
Nega: sončno do polsenčno rastišče, malo zalivanja
Pobiranje: po posameznih porcijah odrežite tik nad tlemi. Ker je koprc tako ali tako enoletnica, ga lahko pred cvetenjem popolnoma porežete.
Drobnjak
Uporaba: solate, juhe, omake, zeliščno maslo ali skuta
Priprava: vedno sveže dodajanje, nikoli ga ne kuhajte v jedi
Nega: malo zalivanja
Pobiranje: rezanje 2 do 3 cm nad zemljo, pred cvetenjem in jeseni ga skrajšajte
Origano
Uporaba: pica, testenine, zelenjavne enolončnice
Priprava: kuhanje v jedi
Nega: sončno rastišče, zelo zmerno zalivanje. Origano v gredi spomladi popolnoma porežite, starejše rastline razcepite in jih posadite na novo
Pobiranje: najbolj intenzivno aromo ima v juliju! Sveže poganjke in lističe lahko trgate neprestano.
Timijan
Uporaba: omake, enolončnice, stročnice. Suh tudi kot čaj proti kašljanju
Priprava: kuhanje v jedi
Nega: sončno do polsenčno rastišče, malo zalivanja
Pobiranje: redno obiranje spodbudi rast rastline
Žajbelj
Uporaba: mediteranske jedi, meso
Priprava: če ga boste kuhali v jedi, ga dajte malo več, ker izgubi aromo
Nega: sončno rastišče, malo zalivanja
Pobiranje: poganjke odrežite z ostrim nožem. Rastline v gredi po cvetenju porežite za eno dlan visoko.