Francoska solata je najboljša, kadar je pripravljena doma. Še boljša in bolj zdrava pa, če za pripravo te uporabimo doma pripravljeno majonezo. Če nimate časa za rezanje in kuhanje sveže zelenjave, si lahko pomagate z mešanico zelenjave za francosko solato, v kateri so grah, krompir in korenček.
Francoska solata je klasična zelenjavna solata s krompirjem, korenčkom, kislimi kumaricami, grahom, jajci in majonezo.
Solata izvira iz Francije - po tej sredozemski državi pa je tudi dobila ime. Solata je odlična tudi iz zamrznjene zelenjave, ki prav tako ohrani vse vitamine.
Recept za francosko solato
Sestavine
- 3 krompirje
- 150 g korenja
- 150 g graha
- 100 g kislih kumaric
- 2 jajci
- 200 g majoneze
- 100 g gorčice
- sol in 1 ščepec mletega popra
Priprava
Krompirje olupimo, operemo in narežemo na manjše kocke. Korenje operemo, ostrgamo z nožem in zrežemo na manjše kocke. Grah očistimo in ga izluščimo. Kumarice narežemo na manjše kocke.
V večjo kozico stresemo krompir in prilijemo toliko vode, da je ves krompir pokrit. Vodo solimo, zavremo in na zmernem ognju kuhamo 10 minut oz. dokler se krompir ne zmehča (preverimo z dolgim tanjšim nožem).
Medtem pristavimo drugo kozico, v katero nalijemo vodo in jo solimo. Vanjo stresemo grah in korenje ter ju kuhamo največ 10 minut. Kuhano zelenjavo odcedimo in ohladimo. Vso zelenjavo stresemo v večjo skledo.
Jajci trdo skuhamo. Ločimo rumenjake od beljakov. Beljake narežemo na kocke in jih dodamo zelenjavi. Rumenjake nadrobimo v skledo z zelenjavo, dodamo gorčico in majonezo. Solimo in popramo. Vse sestavine dobro premešamo in poskusimo.
Če je francoska solata premalo kisla, dodamo še žličko vinskega kisa. Solato postavimo v hladilnik za vsaj eno uro in hladno postrežemo.
Kako pripravimo domačo majonezo
Sestavine
- 2 jajci
- 1 žlička sladkorja
- nekaj soli in zmletega popra
- 1 žlička gorčice
- 2 žlici kisa ali limoninega soka
- 3 dl olja
Priprava
Sestavine počasi vlivamo v multipraktik in mešamo na srednji hitrosti. Majoneza bo pripravljena v nekaj sekundah.
Shranimo jo v stekleni posodi, pokrijemo in pojemo v najkrajšem mogočem času oziroma vsaj v tednu dni.
Ruska solata
Francoski je zelo podobna ruska solata, ki si jo je leta 1860 izmislil Lucien Olivier, šef ene najbolj znanih moskovskih restavracij, imenovane Hermitage. Ruska solata ima poleg zelenjave dodano še posebno salamo ali šunko ter sir.