Pire krompir je odlična priloga, ki paše k skoraj vsem jedem in zagotovo se bo znašla tudi na praznični mizi. Poskrbite, da si bodo vaš krompir vsi zapomnili. 😉
Se že pripravljate na kuhanje in peko specialitet, ki jih boste letos postregli na prazničnih druženjih? Poskrbite, da bodo tudi priloge odlične. Imamo trik za pire krompir, ki ga boste hoteli uporabiti.
Pire krompir se odlično poda k pečenemu ali dušenemu mesu, k ribam in zelenjavi. Zato bo dobra izbira tudi za božično večerjo. Da si ga bodo gostje posebej zapomnili, uporabite spodnje trike za najbolj puhast in kremast pire.
Če želite postreči popoln pire, potem odložite tisti veliki lonec in odlijte vodo. Kuhanje ne bo dolgotrajno, saj boste videli, da lahko že v približno 15 minutah dosežete veliko.
Prvi trik:
Kako narežete krompir, ko ga olupite? Ga razpolovite ali narežete na kvadratne koščke? Raje ga narežite na tanke rezine, ki bodo enakomerno termično obdelane, krompir pa se bo kuhal manj časa kot običajno. S tem boste na koncu poskrbeli za kremast okus.
Drugi trik:
Kako običajno kuhate krompir? Ga stresete v mrzlo vodo, mogoče nalijete cel lonec vode in čakate, da zavre? Naredite drugače. Zavrite vodo in rezine dajte v vrelo vodo. Voda naj le prikrije krompir, ne potrebujete še nekaj centimetrov dodatne tekočine. Vzemite srednje velik lonec, ne tistega velikega.
Tretji trik:
Ker boste krompir dali v vrelo vodo in bo narezan na tanjše rezine, se bo kuhal veliko manj časa kot običajno. Zato boste imeli kosilo ali večerjo pripravljeno veliko prej. Na koncu krompir dobro pretlačite. Vzemite si čas, saj želite da je puhast in povsem gladek. Ker boste imeli tanjše kose, bo to lažje. Primešajte malo mleka ali masla, da bo pire še boljši.
Kaj boste postregli poleg krompirja?
Imamo idejo: lahko pripravite piščančja bedra in zelenjavo v gorčično-pehtranovi omaki
Sestavine:
- oljčno olje
- sol in poper
- 500 g majhnih rdečih krompirčkov (operite in narežite na polovice oz. četrtine, če so večji)
- 300 g korenja (operite in narežite na koščke)
- 1 rdeča čebula (narežite na rezine)
- 1 limona (narežite na rezine)
- 3 stroki česna
- 8 večjih piščančjih beder
- 180 ml suhega belega vina
- 120 ml smetane
- 1 žlica moke
- 1 žlica Dijon gorčice
- pehtran (približno žlica in pol)
Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija.
V večjem pekaču zmešajte 1 žlico oljčnega olja, 1 žlico soli, poper, krompir, korenje, čebulo in česen.
Piščančja bedra premažite z oljčnim oljem, solite in poprajte. Razporedite po vrhu zelenjave in v pekač vlijte še vino.
Pecite približno 45 minut oz. dokler meso ni pečeno.Piščanca odstranite in shranite na toplem.
V drugi manjši posodi do gladkega zmešajte smetano, moko, gorčico in pehtran in s pripravljeno mešanico prelijte zelenjavo. Pecite še 5 do 8 minut oz. dokler se omaka ne zgosti. Enkrat premešajte.
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del