Pozabite na moko - enolončnice lahko zgostite tudi s pomočjo tega živila.
Zimski čas je idealen za okusne in hranljive jedi na žlico. Te nas pogrejejo v hladnih dneh, nas razvajajo z odličnim okusom ter nahranijo naše telo, saj so običajno polne vitaminov, vlaknin ter drugih pomembnih hranil.
Ne glede na to, ali pripravljate jedi, ki vključujejo mesne sestavine, ali imate raje lonec, bogat z zelenjavo, se bo na neki točki kuhinja pojavil trenutek, ko bo enolončnico treba zgostiti.
Eden najpogostejših načinov zgostitve je s pomočjo moke, a jedi na žlico lahko preprosto zgostite tudi z...
... Krompirjem!
Krompir prerežite napol in ga skuhajte z ostalimi sestavinami. Ko je skuhan, ga vzemite iz lonca, ga pretlačite z vilico in mu primešajte malo vode. Nato vse skupaj stresite v enolončnico, dobro pomešajte in voila - vaša jed je sgoščena!
Krompir ne bo spremenil okusa enolončnice, priprava pa je še bolj enostavna kakor zgostitev z moko. Obenem krompir vsebuje nekaj vitamina C in B6, kar bo še dodatno obogatilo vaš obrok.
Tudi dodatek nekaterih žit, ko sta denimo ječmen ali proso, lahko ustvari posebno "sluz" in tako pripomore k zgostitvi jedi, hkrati pa predstavlja dodaten vir vlaknin.
Če si torej ne želite uporabljati moke, lahko jed zgostite tudi drugače. Med kuhanjem bodite pozorni na sestavine, ki jih uporabljate in razmislite, ali lahko za zgostitev uporabite katero živilo, ki se že nahaja v vašem loncu.
Bonus video: Prisluhnite pogovoru s Petro Kerčmar v podkastu Greenroom
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?