25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kako zvarite svoje domače pivo

30. 9. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Pivo je še vedno najbolj priljubljena alkoholna pijača Slovencev. Na leto ga popijemo povprečno 13 litrov na osebo. Vse več se pojavlja tudi majhnih, zasebnih pivovarn. Tudi vi lahko varite svoje domače pivo.

Postopek

Sestavine za 20 litrov piva (Pils):

  • 5 kg oluščenega slada,
  • 20–100 g aromatiziranega hmelja,
  • 10–20 g suhega kvasa,

poleg tega posoda za vretje s pipo in posoda za vkuhavanje.

V posodi segrejte 20 litrov vode na 65 stopinj. Postopoma primešajte slad in vse skupaj v 15 minutah segrejte na 71 stopinj. Temperaturo zadržite na 15 minut. Nato nadaljujte segrevanje, vendar ne več kot do 78 stopinj.

Po 10 minutah tekočino precedite skozi gosto cedilo.

Čisto tekočino kuhajte 60 minut, po 30 minutah pa primešajte aromatiziran hmelj (več ga bo, toliko bolj intenziven bo okus piva po hmelju). Prevretek precedite in ga ohladite na 9–15 stopinj.

Nato dobro primešajte suhi kvas in pustite vse skupaj vzhajati 60 minut. Prelijte v posodo za kuhanje in jo zaprite. Po 6–12 urah boste zaslišali klokotajoče vretje, začela bo nastajati pena. Ko bo spet izginila, je glavno vrenje zaključeno.

Za ugotavljanje končne stopnje vretja odtočite malo tekočine v cevčico. Vanjo potopite merilec, tako da bo plaval. Skala pokaže stopnjo vrenja (optimalno: 1011). Pivo prelijte v steklenice in ga pustite zoreti še približno 3 tedne. Na zdravje!

Pripomočke za kuhanje domačega piva lahko naročite na spletu:

Pivski kvas, pšenica oziroma ječmen za slad, lijak za polnjenje, paličica za merjenje pH-vrednosti, merilec, aromatiziran hmelj, ekstrakt slada, sirup iz slada, pogosto še zmešan s hmeljem.

Tako pivo dobi barvo

Barvna paleta pri pivu sega od svetlo rumene do temno rjave. Odločilen za obarvanje je predvsem slad. Ta nastane s kalitvijo in sušenjem ječmena. Če se slad na hitro posuši pri temperaturi do 85 stopinj, je rezultat svetlo pivo. Temnejša barva nastane po daljšem sušenju pri 100 stopinjah.

Nekaj besed ima tudi voda, ki jo uporabimo za varjenje. Mehka, s karbonati revna voda, je dobra za izdelavo svetlega piva, trda, s karbonati bogata voda, pa za izdelavo temnega piva. Za naš osnovni recept je najbolje uporabiti svetli slad.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri