Vas mika kavna torta? Z njo boste zagotovo navdušili!
Za 12 kosov potrebujete:
- 5 jajc
- 1 vaniljev sladkor
- 150 g drobno mletega sladkorja
- 160 g moke
- 40 g lešnikov
- 20 g mlete kave
- maščobo in moko za model
Za kavno kremo:
- 150 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 50 ml kavnega likerja
Za kremo iz stepene smetane:
- 250 ml smetane
- 20 g drobno mletega sladkorja
- 20 g mlete kave
Za okrasitev:
- 50 g praženih sesekljanih lešnikov
- čokoladne ostružke, kavna zrna in maline
Priprava:
1 Rumenjake ločite od beljakov. Rumenjake penasto stepite z vaniljevim sladkorjem. Beljakom dodajte drobno mleti sladkor in iz njih stepite trd sneg. Zmešajte obe mešanici, dodajte presejano moko, drobno mlete lešnike in mleto kavo. Testo prelijte v namaščen in pomokan tortni model (24 cm) in ga približno 45 minut pecite v pečici, segreti na 160 stopinj. Po peki naj se biskvit popolnoma ohladi, nato ga prevrnite iz modla in ga vodoravno zrežite na 3 dele.
2 Maslo penasto stepite s sladkorjem in na koncu primešajte liker. Smetano že dan prej zavrite s sladkorjem in kavo ter jo pustite čez noč počivati v hladilniku. Naslednji dan jo čvrsto stepite.
3 Spodnji del biskvita premažite z dvema tretjinama pripravljene smetanove kreme in jo pokrijte s sredinskim delom. Tega premažite s polovico kavne kreme in jo pokrijte z zadnjim delom testa. Torto nato postavite v hladilnik, da se strdi.
4 Celotno torto premažite s preostalo kavno kremo in stranice okrasite z mletimi lešniki. Masleno kremo nabrizgajte v kupčke. Na koncu torto okrasite s čokoladnimi ostružki, kavnimi semeni in malinami.
Foto: Profimedia
Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija