Mlada koruza v storžih je prava poslastica. Mlado zrnje koruze pa lahko pripravimo na različne načine.
Koruzni storži
Koruzne storže lahko pripravimo na žaru, kuhane ali pa v mikrovalovni pečici. Njihova priprava je izredno preprosta, uspeh pa odvisen predvsem od kakovosti koruze. Koruzni storži morajo biti mladi, mlečni in po možnosti pripravljeni še isti dan, kot so utrgani.
Na žaru pečena koruza – trije načini
- Cele storže položite na vroč žar in jih pecite približno 15 minut.
- Storžem odstranite liste in laske. Zavijte jih v aluminijasto folijo in na žaru pecite približno 15 minut. V folijo lahko dodate maslo ali olje, sol, čili, česen in druge začimbe.
- Storžem odstranite liste in laske. Položite jih nad vročo žerjavico in v 10 minutah specite z vseh strani.
Kuhana koruza - v 3 korakih
- Tik pred kuhanjem koruzi odstranite liste in laske ter po želji odrežite vrh in konec storža.
- Zavrite vodo in jo rahlo sladkajte. V vrelo vodo vložite storže, lonec pokrijte in počakajte, da voda znova zavre. Nato lonec odstavite (pustite pokritega) in pustite koruzo stati v vodi od 5 do 10 minut (odvisno od starosti storžev).
- Nato koruzo poberite iz vode in postrezite.
Koruzni storži v mikrovalovki
- Storže koruze operite in jih z listi in laski vred postavite v mikrovalovno pečico.
- Na najvišji stopnji segrevajte 3 minute po storžu, nato pustite, da storži počivajo še 3 minute.
- Odstranite liste in laske ter postrezite.
Koruzne storže lahko postrežete z maslom in soljo, česnom, čilijem, zeliščno soljo in drugimi dodatki, zelišči in začimbami.
Koruzni čavder (gosta kremna juha)
Za 4 osebe:
- 1 čebula
- oljčno olje
- 1/2 žličke posušenega timijana
- 1 žlica koruzne moke (ali ostre bele)
- 800 ml mleka
- 1 krompir
- 200 g koruznih zrn (svežih, zamrznjenih ali vloženih)
- šopek drobnjaka ali peteršilja
- sol, poper
Priprava:
1. Krompir olupite in narežite na kocke. Koruzna zrna odrežite iz storžev (oz. odcedite). Čebulo drobno sesekljajte in jo na oljčnem olju skupaj s timijanom stekleno prepražite. Med stalnim mešanjem dodajte krompir in koruzo, vse skupaj malce prepražite, potresite z moko in zalijte z mlekom. Solite in poprajte ter rahlo kuhajte 10 minut. Vmes večkrat premešajte, ker se rado prismodi.
2. Po želji del juhe gladko zmeljite s paličnim mešalnikom in vrnite v lonec, da dobite bolj kremasto strukturo.
3. Drobnjak ali peteršilj sesekljajte ter potresite po juhi.
Namig:
To je osnovni recept, ki pa ga lahko nadgradite po lastnem okusu. Lahko mu dodate še zelenjavo, kot je paprika, korenje in stebelna zelena (dodajte jo na začetku, skupaj s krompirjem in koruzo). V juho lahko zakuhate tudi kos surovega ali prekajenega ribjega fileta, rakce ali morske sadeže, ali pa koščke piščanca. Na koncu juho potresite s hrustljavo zapečeno slanino, prepraženimi lisičkami ali narezano mlado čebulo.
Koruzna solata
Za 4 osebe:
- 4 koruzni storži (ali pribl. 400 g koruze iz pločevinke)
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 večji paradižnik
- 1 rdeča čebula
- 1 zelena paprika
- 1 limeta
- sol, poper
- zelenje koriandra (po okusu)
Priprava:
1. Koruzne storže pripravite po želji (skuhajte ali na žaru). Koruzna zrna odrežite od storža in jih dajte v skledo.
2. Paradižnik prerežite, mu odstranite semenje in zrežite na drobne kocke. Na kocke narežite tudi papriko in sesekljajte čebulo.
3. Vse sestavine dajte v skledo h koruzi in premešajte. Dodajte oljčno olje, limetin sok, sesekljano zelenje koriandra, sol in poper ter še enkrat premešajte.
Besedilo: Vera Simončič. Foto: Shutterstock.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?