Kosilo brez obiska trgovine: okusna krompirjeva pita iz treh sestavin (recept)

11. 11. 2023
Deli
Kosilo brez obiska trgovine: okusna krompirjeva pita iz treh sestavin (recept) (foto: Profimedia)
Profimedia

Priprava je izjemno preprosta, vse sestavine pa že imate doma!

Pite so odlična izbira za kosilo, saj so enostavne za pripravo in izjemno okusne. Pripravite jih lahko na sladek ali slan način, odlično pa se podajo k raznim solatam ali drugim zelenjavnim prilogam. Seveda pa so lahko tudi samostojna jed.

Razkrivamo recept za preprosto in poceni krompirjevo pito. Poleg vode, olja, soli in popra, potrebujete le tri sestavine: krompir, čebulo in vlečeno testo. Po želji jo lahko postrežete z žlico kisle smetane.

Sestavine:

  • 1 kg krompirja
  • 1 večja čebula
  • 1 paket vlečenega testa
  • 50 ml olja po izbiri
  • Sol in poper po okusu
  • 300 ml vode (namesto navadne lahko uporabite tudi mineralno vodo, ki bo piti dodala posebno teksturo)

Priprava:

1. Krompir in čebulo olupite ter ju narežite na manjše kocke. Začinite ju s poprom in soljo ter vse skupaj pomešajte. Po želji lahko dodate še kakšno drugo zelenjavo (špinača, bučke, brokoli...).

2. V ločeni posodici zmešajte olje in vodo.

3. Na dno namaščenega pekača položite plast vlečenega testa, nanj pa razporedite eno plast krompirja in čebule. Plast premažite z mešanico olja in vode. Nato vse skupaj pokrijte z drugo plastjo testa, po vrhu razporedite krompir in čebulo, ki ju premažete z oljem in vodo. Postopek ponavljajte, dokler ne porabite vsega krompirja in čebule. Na vrhu naj bosta dve plasti testa.

4. Zadnjo plast testa prelijte s preostankom mešanice vode in olja ter vse skupaj pecite 35 do 40 minut pri temperaturi 200°C.

5. Pečeno pito razrežite na kose in jo postrezite. Po želji vsakemu kosu dodajte še žlico kisle smetane.

Bonus video: Podkast 1, 2, 3 ... bis!

Tilen Artač je gostil dva izredno zanimiva gosta, ki ju povezujeta glasba in popotništvo - to sta Tomo Križnar in Igor Drnovšek.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek