Krompirjeva potica

15. 3. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Krompirjeva potica

Krompirjeva potica je še ena slovenska tradicionalna jed.

Sestavine:

Za vlečeno testo:

  • 50 dag bele moke
  • 1 žlica olja
  • mlačna voda
  • sol

Za nadev:

  • 1 kg krompirja
  • 3 manjše čebule
  • 20 dag prekajene slanine
  • sol, poper

Priprava:

Vse sestavine zgnetemo v voljno testo. Razdelimo ga na 3 hlebčke, jih po vrhu namažemo z oljem in pustimo počivati pol ure. Nato jih razvaljamo in testo razvlečemo. Čez vso površino ga premažemo z nadevom in ga s pomočjo prta tesno zvijemo.

Potico pečemo v namaščenem pekaču 45 minut pri 180 stopinjah. Ko je pečena, jo poškropimo z mlačno vodo in pokrijemo s prtičem ter pustimo, da počiva 15 minut – tako bo še bolj sočna.

Za nadev narežemo na kocke olupljen krompir, mu dodamo drobno zrezano čebulo in slanino, sol in poper ter dobro premešamo. Potico ponudimo ob zelenjavnih juhah, ričetu in obvezno belokranjski šari.

Besedilo in fotografije: Dr. Boris Kuhar

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk