Kuhanje s pivom je rafinirano in aromatično

10. 12. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli

Priljubljen ječmenov sok ni sijajen le kot spremljevalec krepkih jedi – z njim lahko izboljšate tudi veliko drugih.

Uživače ne bodo prepričali le svinjska pečenka s pivsko skorjico ali steaki v pivski marinadi, temveč se pivo odlično poda tudi v sladice.

Temno in sladko

Začetniki v pivski kuhinji morajo poseči po temnem pivu. Njegova sladkasta aroma se poda k številnim jedem, začini lahko panade za zrezke, marinade za žar in goste omake.

Meso in ribe

Svinjina in perutnina se v pivski marinadi zmehčata in dobita krepko aromo. Prav tako slastno: goveja pečenka v pivu ali rebrca, dušena v pivu in juhi. Pri ribah pivo odmerjajte v zmerni količini. Pogosto zadostuje, da omako začinite s pivom.

Desert in pivo

V sladkih jedeh se tudi zelo lepo poda aroma piva. Poskusite tudi brezalkoholno pšenično pivo za pivsko peno, jabolčne kolače ali parfe.

Kako pripraviti pivsko testo?

Gladko zmešajte 150 g moke in 200 ml svetlega piva. Primešajte še 2 rumenjaka. Začinite s soljo. Iz 2 beljakov stepite trd sneg in ga primešajte. Pivsko testo je slastno za peko rib, mesa, sadja in zelenjave. Sestavino zrežite na kocke, jih povaljajte v testu in jih 3 do 6 minut pecite v 170 stopinj vročem olju.

Predsednica: Zgrožena sem, predsednik vlade me je kot politik razočaral
Slastna in hrustljava pivska skorjica

Pivska skorjica svinjske pečenke je lepo hrustljava in aromatična. Zarežite kožo in jo med peko večkrat premažite s pivom. Na koncu s pivom zalijte še sok pečenke.

Pivska marinada

Zmešajte 50 g gorčice, 20 g medu, 300 ml piva, 2 mladi čebuli (obročki) in pol rdeče čebule (obročki). Začinite s soljo in poprom. V marinadi približno 2 uri marinirajte svinjsko meso.

Žepki na pivski peni

Za 4 osebe potrebujete

  • 400 g krompirja v oblicah
  • 200 g moke
  • 50 g zdroba
  • 1 ščepec soli
  • 5 rumenjakov
  • 120 g masla
  • 150 g slivove čežane
  • 2 žlički ruma
  • cimet
  • 1 beljak
  • 125 ml piva
  • 30 g sladkorja v prahu
  • sok pol limone
  • 150 g drobtin

Priprava

Krompir olupite in še vročega iztisnite skozi stiskalnico. Počakajte, da se ohladi. Primešajte še moko, zdrob, sol, 1 rumenjak in 20 g masla. Testo razvaljajte približno 5 mm debelo. Izrežite kroge.

Zmešajte slivovo čežano, rum in 1 ščepec cimeta. Na vsak krog denite po 1 žličko nadeva. Robove premažite z razžvrkljanim beljakom in jih zatisnite skupaj. Žepke stresite v vrelo slano vodo. Ko priplavajo na površje, so skuhani.

Nad vročo vodno kopeljo penasto stepite pivo, sladkor, limonov sok, 1 ščepec cimeta in 4 rumenjake. Drobtine popražite na 100 g masla. Nato na njih povaljajte še žepke. Postrezite jih s pivsko peno. Zraven se podajo glazirane slive.

Čas priprave: 1 ura in 10 minut.

Na osebo: približno 715 kcal, beljakovine: 18 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 116 g.

Novo na Metroplay: "PCOS lahko vpliva na skoraj vsak del našega telesa" | Anja Kikl