Priljubljen ječmenov sok ni sijajen le kot spremljevalec krepkih jedi – z njim lahko izboljšate tudi veliko drugih.
Uživače ne bodo prepričali le svinjska pečenka s pivsko skorjico ali steaki v pivski marinadi, temveč se pivo odlično poda tudi v sladice.
Temno in sladko
Začetniki v pivski kuhinji morajo poseči po temnem pivu. Njegova sladkasta aroma se poda k številnim jedem, začini lahko panade za zrezke, marinade za žar in goste omake.
Meso in ribe
Svinjina in perutnina se v pivski marinadi zmehčata in dobita krepko aromo. Prav tako slastno: goveja pečenka v pivu ali rebrca, dušena v pivu in juhi. Pri ribah pivo odmerjajte v zmerni količini. Pogosto zadostuje, da omako začinite s pivom.
Desert in pivo
V sladkih jedeh se tudi zelo lepo poda aroma piva. Poskusite tudi brezalkoholno pšenično pivo za pivsko peno, jabolčne kolače ali parfe.
Kako pripraviti pivsko testo?
Gladko zmešajte 150 g moke in 200 ml svetlega piva. Primešajte še 2 rumenjaka. Začinite s soljo. Iz 2 beljakov stepite trd sneg in ga primešajte. Pivsko testo je slastno za peko rib, mesa, sadja in zelenjave. Sestavino zrežite na kocke, jih povaljajte v testu in jih 3 do 6 minut pecite v 170 stopinj vročem olju.
Slastna in hrustljava pivska skorjica
Pivska skorjica svinjske pečenke je lepo hrustljava in aromatična. Zarežite kožo in jo med peko večkrat premažite s pivom. Na koncu s pivom zalijte še sok pečenke.
Pivska marinada
Zmešajte 50 g gorčice, 20 g medu, 300 ml piva, 2 mladi čebuli (obročki) in pol rdeče čebule (obročki). Začinite s soljo in poprom. V marinadi približno 2 uri marinirajte svinjsko meso.
Žepki na pivski peni
Za 4 osebe potrebujete
- 400 g krompirja v oblicah
- 200 g moke
- 50 g zdroba
- 1 ščepec soli
- 5 rumenjakov
- 120 g masla
- 150 g slivove čežane
- 2 žlički ruma
- cimet
- 1 beljak
- 125 ml piva
- 30 g sladkorja v prahu
- sok pol limone
- 150 g drobtin
Priprava
Krompir olupite in še vročega iztisnite skozi stiskalnico. Počakajte, da se ohladi. Primešajte še moko, zdrob, sol, 1 rumenjak in 20 g masla. Testo razvaljajte približno 5 mm debelo. Izrežite kroge.
Zmešajte slivovo čežano, rum in 1 ščepec cimeta. Na vsak krog denite po 1 žličko nadeva. Robove premažite z razžvrkljanim beljakom in jih zatisnite skupaj. Žepke stresite v vrelo slano vodo. Ko priplavajo na površje, so skuhani.
Nad vročo vodno kopeljo penasto stepite pivo, sladkor, limonov sok, 1 ščepec cimeta in 4 rumenjake. Drobtine popražite na 100 g masla. Nato na njih povaljajte še žepke. Postrezite jih s pivsko peno. Zraven se podajo glazirane slive.
Čas priprave: 1 ura in 10 minut.
Na osebo: približno 715 kcal, beljakovine: 18 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 116 g.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?