Kuharska mojstrica razkriva pravilno pripravo carbonare: "Če boste storili to napako, se niti ne lotite kuhanja"

19. 4. 2024
Deli
Kuharska mojstrica razkriva pravilno pripravo carbonare: "Če boste storili to napako, se niti ne lotite kuhanja" (foto: Profimedia)
Profimedia

Strokovnjakinja opozarja na napako, ki jo med pripravo carbonare počnejo mnogi.

Carbonara je ena najbolj priljubljenih testeninskih jedi. Poleg tega, da je izjemno okusna, je tudi hitra in preprosta za pripravo. Kljub temu pa lahko med kuhanjem naredimo številne napake, ki bodo jed pokvarile.

Ne spreglejte:

Nikoli ne uporabljajte smetane in slanine

Kuharska mojstrica Roberta d'Elia iz italijanske restavracije Pasta Evangelists v Londonu pravi, da je dodajanje omake ena največjih napak, ki jih lahko storite. "Če ste razmišljali o dodajanju smetane v carbonaro, premislite in raje specite torto," je povedala. Namesto tega naj bi omaka navduševala s preprostostimi, a bogatimi okusi, ki jih ponujajo pecorino sir, rumenjaki in ščepec črnega popra.

A to ni edina napaka, ki jo ljudje pri pripravi carbonare počnejo. Druga velika napaka je uporaba slanine. Italijani za pripravo carbonare uporabljajo izključno guanciale, meso iz najboljšega dela svinjskih ličnic in vratu.

Meso preprosto narežite na koščke in ga na nizki temperaturi počasi kuhajte, da se izloči vsa maščoba in postane hrustljavo. Ko je guanciale pripravljen, ga prenesite v drugo posodo, vso maščobo pa pustite v ponvi - ravno to bo vaša skrivnost do popolne omake.

Za pripravo carbonare naribajte veliko pecorino sira, dodajte rumenjake (en na osebo) in nekaj črnega popra ter sestavine nežno zmešajte z vilico. Nato jim primešajte še dve ali tri žlice maščobe od mesa. Preostanek maščobe pustite v ponvi.

Špagete skuhajte nekaj minut manj, kakor po navodilih na embalaži. Shranite vodo, v kateri so se testenine skuhale. Maščobi, ki je ostala v ponvi, dodajte zajemalko vode, nato pa v ponev stresite še špagete, jih kuhajte in po potrebi dodajajte vodo od testenin, dokler špageti niso kuhani.

Ko so testenine kuhane, odstavite ponev. Ključno je, da rumenjakov ne vmešate v vročo posodo. "Če poskušate rumenjake dati v vročo ponev, boste namesto carbonare dobili omleto," opozarja kuharska mojstrica.

V ponev s špageti najprej vmešajte 3/4 guanciala, nato pa še mešanico z rumenjakom. Če se vam zdi, da je jed presuha, ji dodajte še nekaj vode. Vse skupaj dobro premešajte, po vrhu testenin pa potresite še preostanek guanciala, nekaj naribanega pecorino sira ter po želji še nekaj popra.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?