Kaj početi v Kranjski Gori? 4 dejavnosti, ki vas bodo povsem navdušile

10. 4. 2024
Deli
Kaj početi v Kranjski Gori? 4 dejavnosti, ki vas bodo povsem navdušile (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Obiskovalci Kranjske Gore vedo, da je to pravi raj za ljubitelje smučanja, kolesarjenja in pohodništva. A v resnici ponuja veliko več zabavnih aktivnosti, ki vas bodo povsem navdušile.

Kranjska Gora je nedvomno ena najbolj priljubljenih destinacij pri nas. Pozimi ponuja aktivnosti, kot so smučanje in tek na smučeh, poleti pa navdušuje s številnimi kolesarskimi in pohodniškimi turami. A tudi, če vam nobena od naštetih aktivnosti ni blizu, vas bo ta slovenski biser navdušil. Tukaj so 4 ideje, kaj še lahko počnete v Kranjski Gori z okolico.

Kulinarična delavnica slastnih štrukljev

Tudi vi obožujete štruklje? Pa ste vedeli, da je njihova priprava v resnici lahko precej preprosta in zabavna? To vam lahko dokaže Tonka Zadnikar, sicer dolgoletna oskrbnica planinskih koč. Skozi leta je Tonka vedno slovela po pripravi odličnih štrukljev, danes pa svoje znanje predaja naprej na kulinaričnih delavnicah.

Osebni arhiv

Delavnica se odvija v Agenciji Julijana, ki poleg delavnice postreže tudi izvrstno specialty kavo, hkrati pa ponuja možnost izposoje koles, organiziran izlete v Kekčevo deželo in še veliko več.

Slovenski planinski muzej: zabava za vse generacije

Slovenski planinski muzej v Mojstrani bi si moral ogledati vsak ljubitelj pohodništva in narave. Tam vas čaka bogata zbirka predmetov s pestro zgodovinsko pripovedjo, raznoliko fotografsko in arhivsko gradivo ter razne začasne razstave.

Med drugim lahko izkusite simulacijo gorske nevihte, se podate na poseben izziv, kjer prek interaktivnih iger pridobite novo znanje, obiščete pravi bivak, ki deluje kakor nekakšen "escape room", s pomočjo VR očal obiščete različne slovenske vrhove, zaigrate na harmoniko in osvojite brezplačno kosilo ali si ogledate film Svetlobe gora, ki prikazuje lepote slovenske pokrajine.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Slovenski planinski muzej (@slovenianalpinemuseum)

Eden največjih in najlepših slapov pri nas

S svojimi 52 metri je Peričnik eden izmed najvišjih slovenskih slapov, ki navdušuje s svojim izjemnim videzom. Do njega se lahko odpravite kar iz Slovenskega planinskega muzeja, od koder vas čaka približno 45 - 60 minut hoje. Zanimivo je, da je Peričnik tudi eden redkih slapov, pod katerim se lahko sprehodimo tako, da gremo za slap.

Slap je pri svojem "rezanju" stene večkrat spreminjal pot. Ob pozornem pogledu na njegov vrh lahko opazimo žlebove v steno. V tridesetih letih dvajsetega stoletja se je struga nad spodnjim Peričnikom zamašila in nekaj časa je Peričnik tekel kot dvopramenski slap, danes pa se to zgodi le ob večjih nalivih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kranjska Gora (@kranjskagora)

Zabava za vsakogar v Nordijskem centru Planica

Nordijski center Planica nudi nešteto zanimivih dejavnosti v vseh letnih časih! Med drugim sta na voljo tek na smučeh in curling (ki sta možna tudi poleti v posebnem snežnem tunelu), zagotovo pa vas bo navdušil tudi najstrmejši zipline na svetu. Ne pozabite skočiti tudi v vetrovnik, za dodatno rekreacijo pa je na voljo še disc golf.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Planica Nordic Center,Slovenia (@planica_nordic_center)

Ljubitelji smučarskih skokov obvezno obiščite tudi muzej, v katerem boste spoznali zgodovino in se s pomočjo VR očal tudi sami preizkusili v smučarskih skokih. V muzeju je vse do oktobra na ogled tudi razstava Petra Prevca.

Osebni arhiv

Kranjska Gora je nedvomno destinacija, ki ponuja nešteto aktivnosti za vsak okus. Obiščite jo in odkrijte vse njene čare.