Brez dobre gurmanske izkušnje ne spoznaš druge kulture in potovanje skozi paleto okusov je pogosto vrhunec potovanja. Sprehodimo se po azijskih tržnicah, ki so prava eksplozija barv, vonjav in zakladnica nešteto okusov. Pa dober tek!
Azijske tržnice niso le barantanje za sestavine, iz katerih bo nastal okusen obrok, ampak doživetje, avantura in tudi pregovorno najcenejša restavracija v mestu. Med sprehodom mimo stojnic najprej pritegne pisana barvitost, sledijo vonjave in na koncu okus vse skupaj lepo poveže v celoto.
Bananin cvet
Pri nas je skoraj nepoznan, v Aziji pa je del vsakodnevne ponudbe. Na bananovcu privabi pogled z značilno vijoličasto barvo, nad njim pa se kmalu začne razvijati šop banan.
Mimogrede, uporaben je celoten bananovec, tudi steblo, ki je, narezano na drobno, delikatesa za živino, listi bananovca so pa tako ali tako najboljši krožnik ali streha.
Bananin cvet se najpogosteje uživa kot solata. V Kambodži sredico bananinega cveta narežejo in skupaj z limeto namočijo v vodo ter vse skupaj zmešajo z začimbami, korenčkom, piščancem ter prelijejo s polivko iz čilija, česna, šalotke, palminega sladkorja, soli in seveda nepogrešljive ribje omake. Z veseljem vam namesto piščanca dodajo tudi kozice. Osvežilno!
Laoška klobasica
Klobasica je specialiteta Laosa, najbolj pa jo opevajo v Luang Prabangu, nekdanji laoški prestolnici.
Za slovenskega popotnika, navajenega okusa preverjene kranjske klobase, je iskanje približka po Aziji kar izziv in včasih travmatična izkušnja. Vsak popotnik namreč prej ali slej podleže in se mu stoži po domačem okusu. In kaj je lepšega kot zagrizniti v nekaj podobnega domači klobasi – a tukaj se skriva težava. Klobasa in veliko sladkorja v Aziji gresta z roko v roki, pri nas pa ne. Zato velikokrat sledi razočaran pogled popotnika.
A laoška klobasica, polnjena z zmleto svinjino (včasih tudi pekočo govedino), suhim čilijem, šalotko, poprom, začinjena še s koriandrom, limonino travo in soljo, pač ne razočara. Odlično z žara!
Tamilok
Tamilok je vrsta drevesnega črva, ki živi v razvejenih koreninah mangrov. Predvsem na Palawanu, enem od filipinskih otokov, pa je tudi kulinarična specialiteta, ki jo najdete v restavracijah.
Da se v naravi, če preživljate prosti čas bolj robinzonsko, srečate s tamilokom, morate vedeti, kje pravzaprav so korenine in katere so najboljše skrivališče. Ko takšno korenino odkrijete, jo izsekate in prepolovite – ob dobrem ulovu se bo v njej skrivalo kar nekaj črvov.
Zakaj jih pojesti? Okus imajo podoben ostrigam ali lignjem, bogati so s proteini. Je pa tamiloka najbolje zaužiti surovega s kisom. Eksotično!
Napisal Roman Križanič za revijo Playboy, foto: Shutterstock, Roman Križanič, Juš Medič
Novo na Metroplay: "Ravnodušnost je najslabše, kar se lahko zgodi zgodbi!" | Andrej Pompe