Ste zares lačni ali le osamljeni?

Ste zares lačni ali le osamljeni? (foto: Profimedia) Profimedia
30. 9. 2016

Naslednjič, ko boste občutili veliko željo po nepotrebnem prigrizku, razmislite, ali tisti kos torte zares kriči vaše ime ali potrebujete le prijatelja.

Študija, ki je bila objavljena v reviji Hormones and Behavior (Hormoni in obnašanje), pravi, da so osamljene ženske večkrat lačne in razmišljajo o prigrizkih kot tiste, ki imajo veliko prijateljev.

Znanstveniki pravijo, da je povezanost med ljudmi nekaj normalnega, zato se osamljeni pač iz nekega instinkta povežejo s hrano, ki jim nudi neke vrste zadovoljstvo.

Kaj je dobro storiti, preden posežete po nepotrebnem prigrizku:

Vprašajte se, ali ste zares lačni?

Vzemite si trenutek, zaprite oči in občutite telo. Ocenite lakoto na lestvici od 1 do 10. Ne jejte, dokler lakote ne ocenite z vsaj sedem ali osem.

Potem se vprašajte, česa si zares želite. Kaj potrebuje vaše telo. Kaj vas bo ta trenutek zares nasitilo. Je to skleda solate, riž, kvinoja ali kaj drugega. Morda pa potrebujete beljakovine in nekaj na žlico.

Pomembno je, da ne hitite, naučite se poslušati telo.

Popijte kozarec vode

Ljudje pogosto zamenjujemo lakoto za žejo. Zato je pametno, da najprej popijemo kozarec vode in ugotovimo, kakšne so naše potrebe – po pijači ali hrani. Če vas lakota po kozarcu vode mine, ste bili samo dehidrirani.

Pokličite prijatelja

Ste zadnje čase zaradi obveznosti popolnoma odrezani? Kdaj ste nazadnje zares uživali v družbi prijateljev? Pokličite osebo, ki vam je blizu. Velikokrat pomaga že nekajminutni telefonski pogovor. Še boljše bo, če se dogovorite kar za srečanje.

Obkrožite se z ljudmi, ki vas navdihujejo in vam dajejo zagon. Opazujte jih.

Razmislite, ali dovolj spite

Morda ste samo izčrpani - fizino in čustveno - in vaše telo potrebuje le kratek dremež. Če pa že na splošno ne spite dovolj, poskrbite najprej za dober nočni spanec.

Priporočamo: Hujšajte s čustvi