Zdrava štruca iz leče...
Za 4 osebe potrebujete:
- 250 g leče
- 2 lovorjeva lista
- 3 pimentova zrna
- 1 žemljo
- 2 jajci
- 2 korenčka
- 1/4 gomoljčne zelene
- pest zamrznjenega graha
- 3 žlice olivnega olja
- 2 stroka česna
- 1 čebulo
- mleto kumino
- sol, sveže mleti poper
Priprava:
1 Oplaknite lečo in jo čez noč namočite v vodi.
2 Naslednji dan lečo stresite v toliko sveže vode, da jo bo popolnoma prekrila. Dodajte lovorjeva lista in piment ter lečo pustite lahno vreti 15 minut. Po kuhanju jo odcedite.
3 Žemljo drobno zmeljite in jo stresite v skledo. Dodajte še ¼ leče in jajce in vse skupaj pretlačite s paličnim mešalnikom.
4 Dodajte grobo sesekljano korenje in zeleno, odmrznjen grah, preostalo lečo, še 1 jajce, olje, strt česen in drobno sesekljano čebulo. Premešajte in začinite s kumino, soljo in poprom. Mešanico dajte v pravokotni pekač, obložen s papirjem za peko. Pogladite površino in štruco 45 minut pecite v pečici, segreti na 170 stopinj. Po peki naj se ohladi v modlu, nato pa jo vzemite ven skupaj s papirjem. Zrežite na rezine in postrezite z bučnim pirejem.