Gorčica - odlična priloga mesnim jedem

13. 11. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Gorčica - odlična priloga mesnim jedem (foto: profimedia)
profimedia

Enoletna rastlina iz družine križnic, ki je doma v južni Evropi. Gorčica je prastara začimba, ki so jo uporabljali že stari Grki (bolj kot zdravilo).

Prvi recept za pripravo gorčice so v 1. stoletju zapisali Rimljani. Gorčična semena so drobna, bledorumena zrna, imajo oster okus, ki nekoliko spominja na redkvico ali krešo.

Poleg bele gorčice poznamo tudi črno, ki je drobnejša in ima ostrejši okus kot bela, ter rjavo indijsko gorčico. V srednjem veku so že trdili, da "gorčica krepi prebavo in drobi težke jedi". To so dokazali tudi znanstveniki – gorčica ureja prebavo in je odlična priloga k mastnim jedem.

Puranje prsi v gorčični marinadi

Puranje prsi čez noč mariniramo z gorčico v zrnu in česnom v prahu. Narežemo jih na trakove ali manjše zrezke. Na ponvi segrejemo olje in meso na hitro popečemo. Ponudimo na zeleni solati in prelijemo z balzamičnim kisom. Osolimo z zrnato soljo.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"