Namesto mesa si vsaj enkrat na teden privoščite obrok z ribo, na primer nenavadno zelenjavo skupaj s filetom lososa.
Losos s kardijem
Kardij je sorodnik artičoke, ki ga gojijo zaradi užitnih listnih pecljev. Na prvi pogled so listi podobni stebelni zeleni, vendar so trši in po okusu blizu artičoki.
Sestavine:
- 7 stebel kardija
- 6 filetov divjega lososa
- 2 limoni
- 6 vejic koprca
- sol in poper
- oljčno olje
Priprava:
Čiščenja kardija je zoprno opravilo, saj zelo hitro oksidira, zato si pripravimo skodelico zelo mrzle vode, v katero stisnemo sok večje limone. Najprej odrežemo zeleni del na obeh straneh stebla, nato pa steblo olupimo podobno kot rabarbaro. Očiščeno steblo narežemo na 3–4 cm velike kose in jih odlagamo v pripravljeno skodelico z mrzlo vodo in limono.
V loncu zavremo malo vode in v njej očiščene ter narezane dele kardija kuhamo 30 minut, nato dobro odcedimo in v skledi zmešamo z dvema žlicama oljčnega olja ter rahlo solimo.
Lososove filete očistimo, operemo ter dobro osušimo. Pripravimo večji kos papirja za peko in nanj razporedimo kardij. Nanj položimo filet lososa, pokapamo z nekaj kapljicami limoninega soka, posolimo, popopramo ter dodamo vejico koprca. Dobro zavijemo v papir za peko, da nastane nepredušno zaprt žepek. Pečemo v ogreti pečici 10 minut na 200 stopinjah.
Kremna koromačeva juha z lososom
Sestavine (za 2 krožnika):
- 1 srednje velik koromač
- 1 srednje velik krompir
- pest narezanega pora
- 1 filet lososa
- oljčno olje
- ščepec žafrana
- riževa smetana (lahko jo nadomestimo z živalsko)
- sol
- nekaj kapljic limoninega soka
- malce limonine lupinice
- ščep kelpa v prahu (Kelp je rjava morska alga, ki jo lahko uporabite v jedeh namesto črnega popra, a če vam je ljubši črni poper, ga brez skrbi uporabite.)
Priprava:
Na oljčnem olju podušimo por in ga malo solimo, dodamo na koščke narezan olupljen krompirček, nato pa še koromač. Zelenje koromača prihranimo za okras.
Po nekaj minutah dušenja zelenjavo zalijemo z malce vrele vode. Dodamo še zajeten ščep morske soli, v nekaj kapljicah vroče vode raztopimo ščepec žafranovih nitk in jih primešamo juhi ter kuhamo do mehkega.
Nato s paličnim mešalnikom pretlačimo v grobo kašo in dodamo na kocke narezan filet lososa skupaj z nekaj kapljicami limoninega soka ter jedilno žlico riževe smetane. Vse skupaj še nekaj minut kuhamo.
Gosto kremno juho na krožniku potresemo z nasekljanim zelenjem koromača in limonino lupinico, dodamo še čisto malo smetane ter nekaj kapljic oljčnega olja in namesto popra ščep kelpa.
Recepta sta prispevala: Danilo, avtor bloga Easy recepti, in Katja, Cook, eat and smile, za spletno stran Malinca; v reviji Lisa
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?