Lubenice in melone - okrogle in zelo sočne

16. 8. 2011

Lubenice in melone vsebujejo do 95 odstotkov vode in malo kalorij, zato so idealne, da se z njimi odžejamo. Slastne niso le presne, odlično se podajo tudi v bovle, sladolede, solate in k mesu, še zlasti k pršutu.

Lubenice

Orjaške buče imajo marmorirano zeleno lupino, ki obdaja rdeče meso. Poznamo približno 150 vrst lubenic, med katerimi imajo nekatere tudi rumeno ali oranžno meso. Če vas motijo črne pečke, ki so malce grenke, jih odstranite ali pa izberite sorto, ki je brez pečk. Toda pečke iz lubenice so uporabne tudi drugače: zmlete lahko dodate moki za kruh, popražene in soljene pa so odlične za grizljanje. V kozmetični industriji uporabljajo olje iz lubeničnih pečk.

Preizkus zrelosti

Sladkasti vonj je znak, da je lubenica dovolj zrela. Če potrkate po lupini zrele lubenice, bo zadonela votlo in zamolklo, medtem ko nezrela ostane 'nema'. Lubenica mora dozoreti na rastlini, saj obrana ne zori več.

Melone

Sorodnice kumar imajo več arome in vitaminov (A in C) kot lubenice. Razlikujemo tri glavne sorte: medene melone imajo gladko lupino in zelo sladko zelenkasto meso. Melone galia prepoznamo po mrežastem reliefu na lupini, njihovo dišeče in sočno meso pa je zeleno. Najmočnejši okus imajo kantalupske melone z močno rebrasto in grčasto lupino. Njihovo oranžno rumeno meso je zelo aromatično.

Preizkus zrelosti

Melone zaradi dolgega transporta pogosto oberejo, še preden so popolnoma zrele, čeprav med skladiščenjem ne dozorijo prav veliko. Njihovo zrelost je težko prepoznati – še najbolj zanesljivi znamenji sta prijeten sladkasti vonj in rahlo zgrbančen pecelj.

Hitri sladoled z malinami in lubenico

Sestavine za 4 osebe:

  • 200 g mesa lubenice (brez lupine in dobro ohlajeno)
  • 100 g jogurta
  • 500 g zamrznjenih malin
  • sladkor v prahu (ali tekoče sladilo)
  • limonin sok

Priprava:
Lubenico in jogurt pred pripravo v hladilniku dobro ohladite. Meso lubenice zrežite na kocke in ga skupaj z jogurtom zmeljite v pire. Pire pretlačite skozi cedilo, da odstranite pečke. V visoko posodo stresite zamrznjene maline, dodajte sadni pire in zmešajte. S paličnim mešalnikom vse skupaj zmeljite v gladko maso. Sladoled po okusu osladite s sladkorjem v prahu ali tekočim sladilom in začinite z limoninim sokom. Sladoled takoj postrezite.

Solata z melono, pršutom in figami

Sestavine za 2 osebi:

  • 1 melona
  • 4 fige
  • 15 g pistacij
  • 100 g rukole
  • 1 šop bazilike
  • 6 rezin pršuta
  • 1 strok česna
  • 1 žlička ostre gorčice
  • ščepec belega popra
  • 1 žlička soli
  • 1 žlica sladkorja
  • 4 žlice belega vinskega kisa
  • 8 žlic olivnega olja

Priprava:
Pripravite melono, jo olupite in zrežite na tanke krhlje. Fige oplaknite, osušite in zrežite na četrtine. Pistacije na grobo sesekljajte. Rukolo oplaknite in dobro osušite. Liste bazilike na grobo sesekljajte. Na velik plitev krožnik dekorativno naložite rukolo, melono, fige in rezine pršuta ter posujte z baziliko. Česen na drobno sesekljajte in ga zmešajte z gorčico, kisom, poprom, soljo in sladkorjem. Preliv dobro premešajte, da se sol in sladkor raztopita, nato vmešajte še olje. Solato pokapajte s prelivom in posujte s pistacijami.

Iz Lise

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri