Luštrek - najboljši pomagač za dobro juho

30. 10. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Luštrek - najboljši pomagač za dobro juho (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Domovina začimbne rastline iz družine kobulnic s pernato razdeljenimi listi in bledo zelenimi cvetovi je nekje med Sredozemljem in Azijo.

Ime za rastlino luštrek izvira iz nemških besed 'lust reich', ki pomenita poln veselja. Včasih so verjeli, da je zelišče afrodiziak.

Kot začimba se uporabljajo listi, katerih vonj v hrani spominja na meso, ter se največ dodaja zelenjavnim juham.

Kot zdravilo se uporablja eterično olje, ki je v koreninah, saj pomaga pri prebavnih težavah ter vpliva na pospešeno odvajanje vode. Luštrek je tudi glavna sestavina vegete.

Luštrekova kremna juha

V posodi stopimo maslo, na katerem prepražimo eno sesekljano čebulo. 30 g narezanega luštreka stresemo na čebulo. Med mešanjem oboje na hitro prepražimo. Dodamo nakockano zelenjavo (korenček, krompir)  in vse skupaj še enkrat na hitro prepražimo.

Prilijemo liter vroče zelenjavne osnove in deciliter suhega belega vina, zavremo in počasi kuhamo 15 minut.  200 g smetane čvrsto stepemo. Juho odstavimo in gladko razmešamo s paličnim mešalnikom. Dodamo še 30 g luštreka, sol in sveže mlet črni poper.

Zavremo in počasi kuhamo še 2 do 3 minute. Juho odstavimo, nato pa ji primešamo pol stepene sladke smetane. Vročo juho nalijemo v krožnike. Po vrhu razdelimo preostalo stepeno smetano in narezan luštrek.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ