Makov kolač

Makov kolač (foto: stockfood photo) stockfood photo
12. 12. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Hrustljavi orehi poskrbijo za več hrustavosti

Za 16 kosov potrebujete

Za testo:

  • 30 g kvasa
  • 200 ml mlačnega mleka
  • 400 g moke
  • 60 g sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 1 jajce
  • 60 g zmehčanega masla

Za nadev:

  • 125 ml mleka
  • 250 g mletega maka
  • 80 g zmehčanega masla
  • 100 g sladkorja
  • 1 žličko mletega cimeta
  • 1 jajce
  • 50 g sesekljanih orehov

In:

  • 200 g sladkorja v prahu
  • 3 žlice ruma
  • 100 g oranžata

Priprava

Kvas zdrobite in ga primešajte mleku. Zmešajte moko, sladkor in sol. Dodajte mleko s kvasom, jajce in zmehčano maslo. Vse skupaj zgnetite v gladko in voljno testo. Posodo pokrijte in pustite testo vzhajati na toplem približno 1 uro, da se volumen testa podvoji.

Mleko zavrite in mu primešajte mak. Posodo odstavite in ga pustite, da stoji 10 minut. Nato primešajte maslo, sladkor, cimet, jajce in orehe.

Pečico segrejte na 190 stopinj (ventilatorsko na 170 stopinj). Namastite pravokotni pekač (dolžine 30 cm). Testo pregnetite in ga na pomokani delovni površini razvaljajte v kvadrat (približno 30 x 30 cm in približno 1 cm debelo). Premažite ga z makovo zmesjo. Nato ga rahlo zvijte, položite v pekač in ga pecite približno 60 minut. Ali je pečeno, preverite z zobotrebcem. Kolač naj se ohladi v pekaču.

Zmešajte sladkor v prahu in rum ter z mešanico premažite kolač. Oranžat sesekljajte, ga potresite po kolaču in ga pustite, da se posuši.

Čas priprave: 1 ura in 45 minut + vzhajanje testa 1 ura.

Na kos: približno 380 kcal, beljakovine: 8 g, maščobe: 18 g, ogljikovi hidrati: 47 g.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri