Mandljev kolač z višnjami

20. 6. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Mandljev kolač z višnjami

Pravi okus poletja!

Sestavine za približno 12 kosov

Za testo:

  • 150 g moke
  • vaniljev sladkor
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 ščepec soli
  • 75 g mletih mandljev
  • 75 g hladnega masla
  • 2 rumenjaka
  • 1/2 žlice medu

Za kremo:

  • 220 ml smetane
  • 40 g sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • 1 žlica gladke moke
  • pest mandljev
  • 2 žlici ruma ali mandljevega likerja

Za zgornji sloj sadja:

  • 250 g zrelih višenj (ali vloženih)
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 vrstica čokolade
  • 100 g praženih mandljevih lističev
  • sladkor v prahu

Priprava

Najprej zmešajte moko, sladkor, sol in mandlje, sredi kupčka naredite jamico in vanjo dajte kocke masla, rumenjaka in med. Najprej zgnetite mrvice in nato gladko in voljno testo, ki naj zavito v prozorno folijo počiva približno 1 uro. Razvaljajte ga in z njim obložite model. Večkrat ga prebodite z vilicami, pokrijte s papirjem za peko in obtežite s stročnicami. Približno 10 minut ga pecite v pečici, segreti na 210 stopinj.

Za pripravo kreme zavrite smetano in polovico sladkorja in posodo nato odstavite. Rumenjaka penasto zmešajte s preostalim sladkorjem, postopoma dodajte moko in na koncu počasi še smetano. Posodo postavite nazaj na kuhalno ploščo in mešanico med stalnim mešanjem skoraj zavrite. Posodo znova odstavite in počakajte, da se krema ohladi. Občasno premešajte. Nato ji dodajte rum ali liker in kremo porazdelite po pečenem testu. Po njej razporedite višnje, ki ste jih povaljali v sladkorju, in kolač 20–25 minut pecite še pri 180 stopinjah. Še vroč kolač potresite z nastrgano čokolado in praženimi mandlji ter sladkorjem v prahu.

Čas priprave približno 60 minut

Na kos približno 420 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 26 g, ogljikovi hidrati: 37 g

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"