Priljubljen klasik med drobljenci
Za 12 kosov potrebujete
- 100 g skute
- 2 žlici mleka
- 4 žlice sončničnega olja
- 1 rumenjak
- 170 g sladkorja
- 350 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 500 g marelic (iz pločevinke)
- 2 beljaka
- 250 g makovega nadeva (gotov izdelek)
- 1 žlico limoninega soka
- 100 g hladnega masla
Priprava
Namastite tortni model premera 26 cm. Zmešajte skuto, mleko, olje, rumenjak in 50 g sladkorja. Posebej zmešajte 200 g moke in pecilni prašek ter polovico primešajte skutni zmesi, nato pa vgnetite še preostanek. Testo razvaljajte na nekoliko večji obseg, kot je tortni model, ga položite vanj in povlecite navzgor robove.
Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Marelice odcedite. Beljake denite v skledo in jih čvrsto stepite. Med stepanjem dodajte še 20 g sladkorja. 200 g makovega nadeva zmešajte z limoninim sokom in ga primešajte snegu. Skupaj z marelicami nadev porazdelite po testu.
S hladnimi rokami v mrvice hitro zgnetite 150 g moke, 50 g makovega nadeva, 100 g sladkorja in koščke hladnega masla. Porazdelite po marelicah in kolač pecite 40–45 minut. Po koncu peke ga vzemite iz pečice in ga pustite, da se ohladi. Po želji ga poprašite z malce sladkorja v prahu.
Čas priprave: približno 1 ura in 45 minut.
Na kos: približno 380 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 18 g, ogljikovi hidrati: 44 g.
Novo na Metroplay: "Ravnodušnost je najslabše, kar se lahko zgodi zgodbi!" | Andrej Pompe