Maslo – hrana in zdravilo

7. 4. 2013 Vir: Lisa

Dolga leta je bilo maslo na slabem glasu in po krivici zapostavljeno. Svoje mesto je spet dobilo tako v kuhinji kot v zdravilstvu.

Maslo je negativno oznako dobilo v reklamnih kampanjah, ko so začeli ponujati margarino kot cenejši in domnevno boljši nadomestek maslu, čeprav nekatere raziskave zatrjujejo, da maslo vsebuje nekaj pomembnih vitaminov, kot so vitamin A, D in K, ter da pomembno prispeva k normalni rasti otrok in razvoju kosti.

Maslo ohranja celice mlade in kožo gladko. Vsebuje tudi vitamin E, ki je pomemben pri presnovi in varuje pred prostimi radikali. Zaradi ugodnega razmerja maščobnih kislin je maslo lahko prebavljivo tudi za ljudi z občutljivim želodcem.

Naravno mazilo

Koža ima rada maslo, vendar ne samo znotraj, temveč tudi zunaj. Če vam pri peki piškotov ostane kaj masla, si z njim lahko mirno namažete roke ali komolce.

Za cvetni balzam za ustnice segrejte 3 žlice nesoljenega masla in 3 žlice sveže sesekljanih cvetov (vrtnice ali ognjiča). Mešanico zavrite in odstavite s štedilnika. Po 10 minutah jo precedite, prelijte v majhne kozarčke in pustite, da se strdi.

Pripravljeno doma

Gotovo se vam je že zgodilo, da ste smetano stepali malce predolgo in ste namesto rahle pene dobili kosmičasto kremo – maslo. Ko se vam to zgodi naslednjič, se ne jezite, temveč maslo še malo stepite, da se izloči voda oziroma pinjenec. Pinjenec odlijte, kosmičasto maso v ledeno mrzli kopeli zgnetite v koščke in že imate svoje domače maslo.

V Aziji kot zdravilo

V ajurvedski medicini je prečiščeno maslo ali ghee vsestransko uporabno. Pospešuje prebavo, vzbuja tek, povečuje sposobnost koncentracije, razstruplja, celi rane in pomlajuje.

Masiranje podplatov s prečiščenim maslom lahko blaži motnje spanja, glavobole, nervoze in izčrpanost.

Pri zategnjenem vratu pomaga masaža s cimetovim prečiščenim maslom: razlomite 2 cimetovi palčki in jih skupaj s 40 g masla, 20 ml olja in 20 ml vode kuhajte približno pol ure pri nizki temperaturi, da voda izpari. Vmes z masla pobirajte pene. Maslo precedite čez kavni filter in prelijte v kozarčke.

Kljub ugodnim učinkom masla na zdravje, pa je najboljše v slastnem pecivu ali preprosto namazano na kos sveže pečenega domačega kruha.