Medeni kolač

Medeni kolač (foto: Profimedia) Profimedia
24. 8. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Za ljubitelje odličnih sladic ...

Za 10 kosov potrebujete: 

  • 150 g masla
  • 2 jajci
  • 40 ml ruma
  • 80 g sladkorja 
  • 2 žlici mleka
  • 3 žlice medu
  • 500 g moke
  • 2 žlički sode bikarbone
  • sol
  • 150 g ribezove marmelade

Za kremo: 

  • 250 ml polnomastnega mleka
  • 38 g praška za vaniljev puding
  • 60 g medu
  • 180 g masla

Za karamelizirane oreščke:

  • 30 g sladkorja
  • 300 g sesekljanih oreščkov (orehi, lešniki) 
  • 3 žlice medu
  • 120 g masla

Priprava:

1 V kozico dajte maslo, jajce, sladkor, mleko in med. Mešanica naj lahno vre približno 10 minut. Najprej naj se ohladi, nato pa ji postopoma dodajte moko s sodo bikarbono in ščepcem soli.

2 Testo zavijte v folijo za živila in ga za 1 uro postavite v hladilnik. Razdelite ga na dva dela. Prvega z valjarjem oblikujte na velikost modla, ga obložite z njim in ga 15 minut pecite v pečici, segreti na 175 stopinj. Na enak način pripravite in specite še drug del testa. Oba naj se po peki ohladita.

3 V tem času pripravite kremo in karamelizirane oreščke. Mleku primešajte prašek za puding in ga zavrite. Po 5 minutah kozico odstavite, dodajte med in kremo ohladite z mešanjem. Na koncu primešajte še kocke zmehčanega masla. Sladkor stopite v kozici z debelejšim dnom. Nato jo odstavite in primešajte grobo sesekljane oreščke, med in maslo.

4 En del testa premažite z marmelado in ga pustite stati 15 minut. Nato po njej razporedite kremo in jo pokrijte z drugim delom testa. Povrh potresite oreščke. Kolač za 2 uri postavite v hladilnik, nato ga zrežite in postrezite.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri