Kako prepoznati zrelo melono: bodite pozorni na eno stvar in vedno boste izbrali najslajšo

31. 7. 2025
Kako prepoznati zrelo melono: bodite pozorni na eno stvar in vedno boste izbrali najslajšo (foto: Profimedia)
Profimedia

S tem trikom boste vedno izbrali najboljšo melono na polici.

Poleg lubenice in jagodičevja je melona še eno poletno sadje, ki se v vročih dneh pogosto znajde na našem jedilniku.

Melona izvira iz Azije in Afrike. Verjetno so jo že pred tisočletji razširili tudi v druge dele sveta. Stari Egipčani so jo imeli za pravo poslastico. Uživanju v melonise  niso mogli upreti niti stari Rimljani in Grki, prva država, kjer so jo začeli gojiti v večjem obsegu, pa je bila Francija, in to pred približno 300 leti.

Poleg odličnega okusa je melona tudi zelo zdrava. Je naravni diuretik, ki pomaga čistiti telo. Bogata je z vitamini B in C, vsebuje beta karoten, kalcij, kalij, magnezij, fosfor, železo in baker.

Kako izbrati zrelo in sladko melono?

Ko kupujete melono, bodite pozorni na pecelj. Če se okoli njega nabirajo kapljice, je bila melona verjetno obrana prezgodaj. Pri zreli meloni se pecelj zlahka odstrani, pod njim pa ostane majhna vdolbinica. Nasprotna stran sadeža mora prijetno dišati in biti rahlo prožna na dotik. Izogibajte se melonam z mehkejšimi deli ali temnimi poškodbami na površini.

Za najboljšo izbiro vam bodo v dodatno pomoč naslednji koraki:

  • Dobro si jo oglejte: poiščite melono brez mehkih točk, razpok ali madežev. Lupina naj bo gladka in nepoškodovana.
  • Bodite pozorni na barvo: če se melona blešči, še ni zrela. Zrela melona ima rahlo rumenkasto do limonasto barvo. Če je zelenkasta ali bela, jo raje pustite.
  • Primerjajte težo: vzemite več melon in izberite najtežjo. Težja pomeni, da je polna vode in sveža. Melona, ki dolgo stoji, se začne sušiti in izgubi sokove.
  • Potrkajte po meloni: rahlo potrkajte po plodu s prsti. Če zaslišite votel zvok, je to dober znak – melona je zrela.
Usodni prvi avgust: štiri znamenja bo udarila boleča resnica, pravijo astrologi

Kako očistiti in narezati melono?

Vsak ima svoj način, a enostavno gre takole: melono prerežite na polovico, s pomočjo žlice odstranite semena in vlaknast, voden notranji del. Če je melona zrela, bo to šlo v nekaj sekundah. Nato jo narežite po dolžini na krhlje – iz ene polovice dobite 6 do 8 kosov, odvisno od velikosti. Krhlje lahko po želji narežete še na manjše kose.

Shranjevanje narezane melone

Cele melone hranite na sobni temperaturi 2 do 3 dni, da dozorijo – posebej, če imajo na lupini še zelenkaste dele. Ko je zrela, jo prestavite v hladilnik, kjer jo lahko hranite še do pet dni. Narezano melono hranite v hladilniku največ dva dni v zaprti posodi, a pozor: njen močan vonj zlahka preide na drugo hrano.

Vir: krstarica.com

Tako pripravite domači pomfrit kot iz McDonald'sa: ključ je v preprosti sestavini, ki jo dodamo pred cvrtjem