Miklavževe dobrote

2. 12. 2011
Deli

Bližajo se prazniki. Že pečete piškote?

Mandljevi poljubčki

Za približno 60 kosov potrebujete:

  • 300 g moke
  • 100 g sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 1 jajce
  • 200 g hladnega masla
  • približno 15 celih olupljenih mandljev
  • 150 g rdečega ribezovega želeja ali marmelade
  • 150 g sesekljanih mandljev
  • 150 g kuverture z okusom temne čokolade

Priprava:
Moko , sladkor in ščepec soli stresite na delovno površino, v sredini naredite jamico in vanjo vlijte jajce. Okoli jamice razporedite koščke hladnega masla. Vse skupaj sesekljajte z dolgim nožem in grudice z rokami zgnetite v gladko testo. Testo oblikujte v kepo, jo zavijte v prozorno folijo za živila in postavite v hladilnik za približno 30 minut.

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). Testo razdelite na tri dele in vsakega na pomokani površini oblikujte v valj (premera 2 cm). Valje narežite na 1 cm široke koščke. Koščke s pomokanimi dlanmi oblikujte v kroglice in jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko.

Konec ročaja lesene kuhalnice pomočite v moko in z njim naredite jamice v kroglice. V tretjino kroglic položite po 1 mandelj. Žele segrejte in z njim napolnite preostale jamice. Polovico piškotov z želejem posujte s sesekljanimi mandlji. Vse piškote pecite 10 do 12 minut in jih ohladite na rešetki za kolače.

Kuverturo sesekljajte in jo raztopite v kovinski skledi nad vročo vodno kopeljo. Nekoliko ohlajeno kuverturo prelijte v vrečko za zamrzovanje. Vrečki odrežite droben vogalček in s kuverturo okrasite piškote brez sesekljanih mandljev. Počakajte, da se piškoti dobro posušijo, in jih shranite v tesno zaprti posodi.

Čas priprave:
približno 1 ura 30 minut
Na kos: približno 80 kcal, beljakovine: 1 g, maščobe: 5 g, ogljikovi hidrati: 9 g

Sladki srčki

Za približno 50 kosov potrebujete:

  • 350 g moke
  • 150 g zmletih lešnikov
  • 150 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 250 g hladnega masla
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 300 g rdečega želeja ali marmelade

Priprava:
Iz moke, lešnikov, sladkorja, jajca, rumenjaka in masla zgnetite gladko testo. Zavitega v folijo postavite v hladilnik za 1 uro. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). Testo na pomokani površini razvaljajte 3 mm debelo in izrežite srčke.

Polovici piškotov v sredini izrežite še manjše srčke. Piškote pecite na papirju za peko 8 do 10 minut in jih ohladite. Piškote z luknjo posujte s sladkorjem v prahu. Žele segrejte in z njim premažite cele srčke. Nanje položite preostale srčke in počakajte, da se žele posuši.

Čas priprave: približno 2 uri 10 minut
Na kos: približno 110 kcal, beljakovine: 1 g, maščobe: 6 g, ogljikovi hidrati: 13 g

Cimetove zvezde

Za približno 50 kosov potrebujete:

  • 3 beljake
  • 1 ščepec soli
  • 300 g sladkorja v prahu
  • 450 g zmletih mandljev
  • 1 žličko cimeta v prahu
  • 1 ščepec klinčkov v prahu
  • 1 žlico ribezovega želeja ali rdeče marmelade

Priprava:
Pečico segrejte na 170 stopinj (ventilatorsko na 150). Beljake in sol čvrsto stepite in med stepanjem dodajte sladkor v prahu. Sneg stepajte toliko časa, da postane trd in bleščeč. Zmešajte mandlje, cimet, klinčke in žele.

Pet žlic snega prihranite, v preostalega pa vmešajte mandljevo mešanico. Maso zmešajte v testo, ki ga lahko oblikujete, in po potrebi primešajte še malo mandljev. Testo razvaljajte po delovni površini, posuti z zmletimi mandlji, približno 5 mm debelo.

Z modelčkom, potopljenem v mlačno vodo, izrežite zvezde in jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Ostanek testa pregnetite, razvaljajte in izrežite zvezde, dokler ne porabite vsega testa. Zvezde premažite s prihranjenim snegom in jih pecite 15 do 20 minut. Popolnoma ohlajene shranite v nepredušno zaprti posodi.

Čas priprave: približno 60 minut
Na kos: približno 80 kcal, beljakovine: 2 g, maščobe: 5 g, ogljikovi hidrati: 7 g

Limonini poljubčki

Za približno 50 kosov potrebujete:

  • 3 hladne beljake
  • ½ žličke limoninega soka
  • ½ žličke naribane limonine lupine
  • 180 g sladkorja

Priprava:
Pečico segrejte na 100 stopinj (ventilatorsko na 80). Beljake čvrsto stepite in med stepanjem postopoma dodajte limonin sok, lupino in sladkor. Sneg stepajte toliko časa, da postane čvrst in bleščeč. Sneg denite v vrečko za brizganje z zvezdastim nastavkom in na pekač, obložen s papirjem za peko, nabrizgajte majhne pike (premera 2 do 3 cm). Takoj jih postavite v pečico in pecite oziroma sušite približno 2 uri.

Čas priprave: približno 2 uri 20 minut
Na kos: približno 20 kcal, beljakovine: 0,2 g, maščobe: 0 g, ogljikovi hidrati: 4 g

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ