Miklavževi piškoti, ki jih imajo radi vsi otroci (in tudi Božiček)

5. 12. 2020
Miklavževi piškoti, ki jih imajo radi vsi otroci (in tudi Božiček) (foto: profimedia)
profimedia

Danes zvečer pride Miklavž in saj veste - zelo rad vidi, da ga pričakajo dobri, domači piškoti. Zanj k sreči ne veljata ne policijska ura ne  prepoved prečkanja občinskih meja, tako da bo lahko obiskal vse otroke tudi po naši državi. V zahvalo mu na krožnik nastavite piškote in mleko.

Čokoladni božični piškoti
Miklavževi piškoti, ki jih imajo radi vsi otroci (in tudi Božiček)
profimedia

 Za 40 kosov potrebujete (za 20 krogov in 20 zvezd):

  • 210 g moke + moko za delovno površino
  • 20 g kakava
  • 70 g sladkorja v prahu
  • 40 g mletih praženih lešnikov
  • 140 g masla
  • 1 žličko nastrgane limonine lupinice
  • noževo konico mletega muškatnega oreščka
  • 1 jajce

Za kremo zvezdic:

  • 250 ml mleka
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 1 zavitek praška za puding
  • 150 g masla
  • 15 ml mandljevega likerja
  • 30 g mletih mandljev
  • Za okrasitev zvezdic:
  • 150 g bele čokoladne kuverture
  • rdečo živilsko bravo
  • lešnike

Za kremo krogov:

  • 100 g masla
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 20 g vanilin sladkorja
  • 100 g mletih lešnikov
  • 1 žlico ruma
  • 1 žlico marelične marmelade
  • Za okrasitev krogov:
  • 150 g čokoladne kuverture
  • snežinke iz fondanta
Slastna torta brez peke, ki vedno uspe: pripravljena v pičlih 20 minutah

 Postopek:

Moko in kakav presejte v skledo. Dodajte sladkor, lešnike, koščke masla, lupinico in muškatni orešček. Malce pregnetite in dodajte jajce. Zgnetite gladko testo, ga zavijte v folijo za živila in ga preko noči postavite v hladilnik,

Testo razdelite na dva dela in na pomokani delovni površini oba razvaljajte 3 mm debelo. Iz enega izrežite kroge, iz drugega pa zvezdice. Piškote položite v pekače, obložene s papirjem za peko, in jih 8 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Po peki naj se ohladijo.

Tri četrtine mleka zlijte v kozico, dodajte sladkor in mleko zavrite. Preostalemu mleku primešajte prašek za puding in mešanico primešajte vročemu mleku. Pustite vreti 2 minuti, v tem času pa ga ves čas mešajte. Kremo prelijte v kovinsko skledo in jo ohladite z mešanjem. Dodajte koščke zmehčanega masla in gladko stepite. Na koncu dodajte liker in mandlje. Koščke bele kuverture stopite nad vročo vodno kopeljo. Odvzemite dve žlici in ju obarvajte z rdečo živilsko barvo.

Z mandljevo kremo zlepite po dve zvezdici. Zgornje dele potopite v kuverturo in jih okrasite z rdečimi pikicami. Povlecite jih z zobotrebcem in vsako zvezdico okrasite z lešnikom. Nato jih pustite, da se strdijo.

Za orehovo kremo stepite zmehčano maslo z obema vrstama sladkorja. Dodajte mlete lešnike, rum in marmelado. S kremo zlepite po dva piškota skupaj, jih prelijte s stopljeno čokoladno kuverturo in okrasite s snežinkami. Počakajte, da se osušijo.

Božični medenjaki (te ima rad tudi Božiček)
Miklavževi piškoti, ki jih imajo radi vsi otroci (in tudi Božiček)
profimedia

Za 80 kosov potrebujete:

Za testo:

  • 250 g ržene moke
  • 250 g moke
  • 250 g sladkorja v prahu
  • 1 žličko kakava
  • 1 žličko sode bikarbone
  • 1 žlico začimb za medenjake (komarček, janež, cimet, klinčki, piment, zvezdasti janež, poper, kardamom, vanilja, limonina lupinica)
  • 2 jajci
  • 2 žlici ruma
  • 200 g tekočega medu
  • 1 jajce

Za glazuro:

  • 1 beljak
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 žlico limonovega soka

Postopek:

Presejte obe vrsti moke, sladkor in kakav, primešajte sodo bikarbono in začimbe in na koncu dodajte še jajci, rum in med. Zgnetite trdno testo in ga za 14 ur postavite v hladilnik.

Testo nato na pomokani delovni površini razvaljajte 4 mm debelo. Izrežite različne oblike piškotov, jih razporedite v pekače, obložene s papirjem za peko, in jih približno 10 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Po peki jih takoj premažite z razžvrkljanim jajcem in potem naj se ohladijo na kuhinjski rešetki.

Iz presejanega sladkorja, beljaka in limonovega soka stepite v gladko glazuro. Denite jo v škrnicelj iz papirja za peko, odrežite vogalček in z glazuro okrasite piškote. Počakajte, da se glazura posuši, medenjake pa potem shranite v neprodušno zaprtih posodah.

Darilca z mareličnim nadevom
Miklavževi piškoti, ki jih imajo radi vsi otroci (in tudi Božiček)
profimedia

Za 50 kosov potrebujete:

  • 300 g moke
  • 140 g sladkorja v prahu
  • 140 g orehov
  • 1 rumenjak
  • 200 g masla
  • ½ žličke cimeta

Za kremo:

  • 200 g marelične marmelade
  • 100 g orehov
  • 50 g sladkorja v prahu

Za okrasitev:

  • 100 g čokoladne kuverture
  • 50 g bele kuverture

Postopek:

Presejte moko in sladkor v prahu. Mešanici dodajte drobno zmlete orehe, rumenjak, koščke masla in cimet. Zgnetite testo, ga zavijte v folijo za živila in ga za 30 minut postavite v hladilnik.

Testo razvaljajte in ga zrežite na 4 x4 cm velike kvadrate. Položite jih v pekač, obložen s papirjem za peko, in jih približno 12 minut pecite v pečici segreti na 180 stopinj. Po peki naj se malce ohladijo.

Marmeladi primešajte drobno mlete orehe in sladkor. Polovico kvadratov premažite z nadevom in nanj položite še drugo polovico piškotov. Čokolado stopite nad vročo vodno kopeljo in v njo namočite dele paketkov.

Počakajte, da se piškot strdijo. V vmesnem času nad vročo vodno kopeljo stopite belo kuverturo, jo denite v škrnicelj iz papirja za peko, odrežite vogalček in na piškote nabrizgajte pentlje.

Preberite še: Miklavžev recept za pridne in poredne otroke ali Najbolj priljubljen sendvič v ZDA - slastni "kubanec".