Najbolj priljubljen sendvič v ZDA - slastni "kubanec". Razvajajte otroke med šolo na domu

Najbolj priljubljen sendvič v ZDA - slastni "kubanec". Razvajajte otroke med šolo na domu (foto: profimedia) profimedia
22. 11. 2020

Kubanski sendvič je postal popularen in znan v prelomu 19. in 20. stoletja v mestu Tampa in na otoku Key West na Floridi. Danes verjetno najbolj priljubljen sendvič v ZDA so takrat popularizirali kubanski priseljenci, ki so prišli na Florido delati v tovarne cigar.

Sendvič je originalno sestavljen iz prerezanega kubanskega kruha, ki je zelo podoben francoski štruci (bageti) ali italijanskemu belemu kruhu (panin). Rezina, ki je ozka in dolga med 20 in 30 cm, je na notranji strani rahlo premazana z maslom ter gorčico, zunaj pa pokapljana z olivnim oljem. Sendviču se nato dodajo še na rezine narezano pečeno svinjino, kuhano šunko, švicarski sir ter na tenko narezane kumarice.

Zaradi vpliva italijanskih priseljencev so sendviču kmalu začeli dodajati še salamo iz Genove (suha svinjska salama). Narejen sendvič se po navadi še malo popeče v opekaču, lahko pa rezini kruha popečete že prej.

profimedia

Sendvič je kmalu postal zelo popularen po vsej Floridi, tako da so kraji tekmovali, kdo ima boljšega. Tako se je rodilo več vrst tega sendviča in v njih poleg naštetega najdete še česen, čebulo, majonezo, paradižnik, origano … Sendvič poznajo pod več imeni - poleg Kubanski sendvič, še "Cuban mix," ali "mixto (kubanski miks) in preprosto Cubano (Kubanec).

Preberite še: Sarma je turška jed, a smo jo vzeli zelo za svojo (imamo odličen recept!)  ali 6 zdravilnih lastnosti kakija