25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Misija: Najboljši praznični recept – Tu je 5 najboljših!

Misija: Najboljši praznični recept – Tu je 5 najboljših! (foto: Profimedia) Profimedia
17. 12. 2017

Izbrali smo slaščice, ki ne smejo manjkati na praznično obloženi mizi. Vredno jih je preizkusiti!

Hrustljavo gnezdo

Hrustljavo lepljivo gnezdo bo navdušilo vse goste na vaši praznični večerji.

Sestavine so naslednje:  

- 1 skodelica masla

- 3 skodelice rjavega sladkorja

- zdrobljeni orehi

- listnato testo

- 3 čajne žlice mletega cimeta

Najprej segrejte pečico na 200 stopinj. Zmešajte maslo in sladkor. Razporedite eno čajno žlico mase v modele za mafine in potresite z mletimi orehi. Nato združite preostali sladkor in cimet. Listnato testo premažite z maslom in nanj razporedite polovico mešanice sladkorja in cimeta. Vse skupaj zavijte in razrežite na enako dolge kose, ki jih zavijete v spiralo. Položite jih v modele za mafine. Pecite približno 30 minut, da gnezda porjavijo. Počakajte, da se ohladijo in se posladkajte.

Irena

 Domači prijatelj 

Ker se prazniki vrtijo okrog družinskih in prijateljskih srečanj, bo naslednja sladica domači prijatelj ravno pravšnja za ta čas.

Potrebovali boste:

- 3 jajca

- 210 g sladkorja

- 1 vanilijev sladkor

- sok 1 limone

- naribana limonina lupinica

- 300 g moke

- 100 g rozin

- 150 g grobo narezanih orehov

Pečico ogrejete na 160 stopinj. Priprava je zelo enostavna. V isti posodi zmešajte vse sestavine po zgoraj naštetem vrstnem redu. Dobili boste maso, ki jo z žlico nanesete na pekač (tega prej obložite s peki papirjem). Oblikujte 2 dolgi štručki, dolgi približno 5 cm. Pecite 40 minut in vroče pecivo narežite na tanke rezine.

Teja

piskoti

Božični piškoti

Ne smejo manjkati niti piškoti. Zanje potrebujete:

- 2 skodelici bele pšenične moke

- 2 žlici ingverja

- 1 ½ čajne žlice cimeta

- 1 čajna žlica pecilnega praška

- ½ čajne žlice klinčkov

- ½ čajne žlice sode

- ½ čajne žlice soli

- ½ skodelice kokosovega sladkorja

- ¼ skodelice kokosovega olja

- ¼ skodelice medu

- 2 žlici mandljevega mleka

- ½ skodelice sladkorja v prahu

V veliki skledi zmešajte moko, ingver, cimet, pecilni prašek, klinčke, sodo in sol. V drugo skledo stresite sladkor in olje ter dobro premešajte. Dodajte med in mleko. Potem mokre sestavite združite s suhimi in naredite maso. Zvaljajte testo in ga pustite v hladilniku vsaj 4 ure. Razvaljano maso postavite na ravno površino in iz nje z modeli za piškote izrežite različne oblike. Položite jih na pekač in postavite v pečico, ki je ogreta na 180 stopinj. Pecite 15 minut. Medtem pripravite mešanico sladkorja v prahu in mleka, s katero boste okrasili pečene piškote.

Natalija

piškoti

Čokoladni piškoti

Z njimi boste zadovoljili še tako ostre kritike. Ne verjamete? Preizkusite. Potrebujete naslednje sestavine:

- 80 g moke

- 30 g kakava v prahu

- ½ čajne žlice pecilnega praška

- ½ čajne žlice koruznega škroba

- ščep soli

- 2 čajni žlici masla

- 1 jajce

- ½ skodelice rjavega sladkorja

- čokoladne koščke

Segrejte pečico na 180 stopinj in obložite pekač s peki papirjem. V prvi posodi zmešajte moko, kakav, pecilni prašek, koruzni škrob in sol. V drugo posodo dajte maslo, jajce ter sladkor. Vsebino prvo sklede stresite v drugo in mešajte toliko časa, da nastane gladka masa. Z žlico vmešajte koščke čokolade. Oblikujte kroglice, ki jih položite na pekač. Pecite 10 minut in počakajte, da se piškoti ohladijo. Če jih zapakirate v majhne vrečke, jih lahko dodate božičnim darilom.

Špela

Krostata s sadjem ali domačo marmelado

Za vse sladkosnede, ki bolj kot na čokolado prisegate na sadje.

Pripravite:

- 1 ½ skodelice moke

- 1 čajno žlico sladkorja

- ščep soli

- 1 čajno žlico limoninega soka

- ¾ skodelice masla v kocki

- sezonsko sadje ali skodelica domače marmelade

- 1 jajce

- 1 velika žlica mleka

- narezani mandlji

Skupaj zmešajte moko, sladkor, limonin sok in ščep soli. Nato dodajte stopljeno maslo in mešajte toliko časa, da dobite gladko maso. Dajte jo v pekač, ki ga za eno uro postavite v hladilnik. Zvaljajte testo in na sredino razporedite domačo marmelado ali sezonsko sadje. Ob koncih testo zavihajte, da ustvarite hrustljav rob, ki ga premažete z mešanico mleka in jajca. Vse skupaj postavite v pečico, ki jo ogrejete na 200 stopinj. Pecite 35 minut. Na koncu posujte mandlje in postrezite še toplo.

Marjeta

krostata

Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri