Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice (foto: profimedia) profimedia
13. 9. 2019

Vlaganje v kozarce, kot so ga poznale naše babice, se vse do danes ni veliko spremenilo. Postopek je preprost, le nekaj časa si morate vzeti, za tem pa boste lahko vso zimo uživali v domačih dobrotah.

Osnovni princip vlaganja je, da pripravljeno sadje in zelenjavo naložite v kozarce, jih zaprete in pasterizirate. Tako v kozarcih nastane vakuum, bakterije in glivice pa zaradi toplotne obdelave nimajo možnosti za razvoj.

Potrebujete:

  • večji lonec
  • kozarce za vlaganje
  • pokrovčke (ki dobro tesnijo)
1. pravilo: Izberite prave pokrovčke

Ne uporabljajte rabljenih aluminijastih pokrovčkov, temveč samo nove, ki se popolnoma prilegajo kozarcem. Prav tako ne uporabljajte kozarcev kupljenih marmelad, majonez, kompotov …, ki so nestandardnih velikosti, saj rabljen pokrovček ne tesni več popolnoma, novega pa verjetno ne boste mogli kupiti. Kozarci s steklenim pokrovom in sponko so za večkratno uporabo, preverite le, ali se gumijasti obročki še prilegajo.

2. pravilo: Čistoča

Zelo pomembno: kozarci, pokrovčki, obročki – vse mora biti zelo čisto, še bolje, sterilizirano. Pomite in suhe kozarce pred polnjenjem v pečici segrejte na 100 stopinj. Če uporabljate kozarce s steklenim pokrovom, sterilizirajte tudi gumijasti obroček.

3. pravilo: Sveža zelenjava

Sadje in zelenjava morata biti čim bolj sveža, čvrsta in najboljše kakovosti. Nikakor ne vlagajte plodov, ki so bili nagniti, pomečkani ali uveli – tudi če jih temeljito obrežete, so v preostalem mesu že prisotne gnilobne bakterije, zaradi katerih se shranek lahko pokvari. Tudi sestavine, ki jih boste vložili, morajo biti temeljito umite, očiščene in osušene.

4. pravilo: Polni koarci

Kozarce vedno napolnite do roba. Če imate manjšo količino, raje vzemite manjše kozarce. Tako bo tik pod pokrovčkom ostalo manj zraka in s tem manj možnosti za razvoj plesni in bakterij.

5. pravilo: Nalivanje vročih marmelad

Vroče shranke, na primer marmelade, še vroče prelijte v vroče kozarce. Ogret kozarec položite na kuhinjsko krpo in vanj z zajemalko do roba nalijte vročo marmelado. Tako bo manj možnosti, da kozarec poči, toda previdno: vse sestavine so zelo vroče, zato ne pozabite na prijemalke in debele rokavice.

6. pravilo: Obrišite rob kozarca

Pazite, da rob kozarca ostane čist, sicer se pokrovček ne bo popolnoma prilegal, zato bo zrak uhajal v kozarec. Še zlasti pri nalivanju marmelade ali kečapa se rado zgodi, da kakšna kapljica pade na rob kozarca ali da se vsebina celo prelije čezenj. Rob in navojni del, ki je v stiku s pokrovčkom, previdno očistite z vlažno in nato še s suho krpo, ne bo pa odveč, če ga premažete še z alkoholom.

7. pravilo: Obstojnost

Pri shrankih, ki so pred vlaganjem kuhani v sirupu ali kisu (marmelade, čatniji, paradižnikove omake …), je dovolj, da še vroče zaprete v kozarce, kozarce za 15 minut obrnete na pokrovčke in pustite, da se počasi ohladijo. Ti shranki so obstojni nekoliko manj časa, obstojnost pa jim lahko podaljšate, če jih še dodatno pasterizirate v loncu z vodo.

Sadne kompote, kumarice, paprike, rdečo peso … pa najprej vložite v kozarce, zalijte s sirupom ali kisom in tesno zaprte pasterizirajte v loncu z vodo. Na dno lonca položite krpo, nanjo postavite kozarce (ne smejo se dotikati) in prilijte toliko vode, da bo segala približno do 3/4 kozarcev. Vodo segrejte na 80–90 stopinj (ko začne šumeti in delati mehurčke) in kuhajte približno 15 minut. Kozarce poberite iz vode in jih pustite, da se ohladijo.

8. pravilo: Hlajenje kozarcev

Kozarci z vročo vsebino se morajo hladiti počasi, da se pod pokrovčkom ustvari vakuum. Ko jih obrnete s pokrovčkov navzdol oziroma poberete iz vode, jih zložite na mizo, pokrijte z debelo odejo in pustite, da se čez noč počasi ohladijo na sobno temperaturo.

9. pravilo: Hranjenje vloženega

Preden ohlajene kozarce zložite v shrambo na police, preverite, ali so dobro zaprti. Konzerviranje je uspelo, če so pokrovčki rahlo vbočeni, kar pomeni, da pod njimi ni zraka, ki bi omogočil razvoj škodljivih plesni in bakterij.

10. pravilo: Označevanje z datumom

Ohlajene kozarce označite z nalepkami, na katere napišite vsebino in datum vlaganja. Kozarce shranite v hladnem, temnem in suhem prostoru in od časa do časa preverite, ali so vsi kozarci še dobro zaprti (pokrovčki so še vbočeni). 'Sumljive' kozarce čim prej porabite, sicer pa jih lahko hranite približno leto dni.

Prispevek uredila: A. H.