Na kaj morate biti pozorni pri nakupovanju živil?

Na kaj morate biti pozorni pri nakupovanju živil? (foto: profimedia) profimedia
17. 2. 2018

Ko zavijate med policami v trgovini, se v nakupovalnem vozičku znajde tudi marsikaj, kar ste si že zdavnaj obljubili, da ne boste več jedli. Kako se izogniti pregreham in se večkrat ustaviti ob svežem sadju in zelenjavi?

Naredite seznam

Nakupovanje na pamet se nikoli ne obnese, kadar morate kupiti hrano za cel teden. Morda boste kaj pozabili ali pa kupili še vse, kar si tisti trenutek zaželite in omarice spet napolnili z nezdravimi prigrizki. Da bi se temu izognili, pred vsakim večjim nakupom pripravite seznam stvari, ki jih zares potrebujete. Tako boste primorani tudi načrtovati obroke in se bolj verjetno odločili za zdravo možnost. Pripišite še eno stvar, ki si jo boste privoščili na dan, ko se lahko prekršite. V trgovini se ustavite le pri živilih z lista in takoj zavijte na blagajno.

Pojdite po bližnjicah

Če ne kupite sveže zelenjave samo zato, ker se vam je ne bo ljubilo rezati, kupite že narezano. Majhne bližnjice vam bodo pomagale hitreje pripraviti obrok in vas spodbudile h kuhanju, namesto k naročanju hrane ali kupovanju že pripravljenih jedi. Izognite se že začinjenim živilom in takšnim, ki jih morate le pogreti. Ne pozabite tudi, da se morate po nakupih vedno odpraviti s polnim želodcem, saj boste sprejemali boljše odločitve.

Razvajajte se z dražjimi živili

To ne pomeni, da voziček napolnite s piškoti, čokolado in čipsom. Včasih si dopustite, da kupite tista cela kavna zrna, s katerimi ima kava veliko boljši okus. Ali zelenjavo na tržnici, čeprav je dražja kot  v trgovini, a tudi bolj sveža in ima manj umetnih dodatkov. Če boste kuhali s sestavinami, ki jih imate radi (in niso nezdrave), se boste z veseljem lotili pripravljanja obrokov ter brskanja za novimi recepti. Odveč ne bo niti predpasnik, ki ste ga dobili za lanski božič.

Kaj boste jedli po nakupovanju?

Nakupovanje pogosto načrtujemo skupaj z drugimi opravki in priročno je, da se odpravimo v restavracijo na kosilo. Tudi če gremo takoj domov, se nam ne ljubi začeti kuhati in če imamo lažjo možnost, jo izberemo. Naj bo lažja možnost zdrava. Pripravite hrano že prej in jo kasneje samo pogrejte ter se izognite lovu na sladkor. Enako taktiko uporabite za dni, ko  veste, da ne boste morali kuhati. Naredite kaj, kar lahko zamrznite in pogrejete ob napornih dnevih.