25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Pretekli teden smo vas povabili k sodelovanju v nagradni igri in vas prosili, da z nami delite vaš najljubši zdrav recept. Recepte ste nam pridno pošiljali, mi pa smo med vsemi izžrebali spodnje tri.

Tri zmagovalne recepte in fotografije so z nami delile:
  • Alma Z.
  • Kaja P. in
  • Urša M.

Več o nagradi in nagradni igri si preberite TUKAJ.

Mafini iz skute in ovsenih otrobov

Sestavine za 12 mafinov:
  • 250 g skute
  • 200 g navadnega jogurta
  • 100 g ovsenih otrobov
  • 100 g moke (uporabite lahko polnozrnato moko ali preprosto zmešate 50 g bele in 50 g pirine)
  • 3 jajca
  • 4-5 jabolk
  • pest ali dve rozin
  • 1/2 vrečke pecilnega praška
Priprava:

1. Najprej zmešamo vse mokre sestavine – skuto, jogurt in jajca – ter zmesi dodamo še jabolka in rozine. Nato zmešamo še suhe sestavine – otrobe, moko in pecilni prašek.

2. Mokre in suhe sestavine združimo, dobro premešamo in  z maso napolnimo modelčke za mafine. Pečemo pri 175 stopinjah približno 25 minut.

Nasvet: namesto jabolk in rozin lahko dodate katerokoli drugo sveže ali suho sadje. Če želite, da je malo bolj sladko, dodajte še žlico ali 2 medu.

Kvinoja s pisano zelenjavno omako

Za 4 osebe:
  • 250 g kvinoje
  • sol
  • 4 drobne ali 2 debeli mladi čebuli
  • 1 por
  • 2 korenčka
  • 1 rdeča paprika
  • 1 zelena paprika
  • 1 rumena paprika
  • 3 drobne bučke
  • 1 jušna žlica oljčnega olja
  • 1 dcl tople vode ali zelenjavne jušen osnove
  • sol in kajenski poper
  • 2 vejici svežega šetraja
  • 1 velika žlica drobno narezanega svežega peteršilja
Priprava:

1. Kvinojo stresemo na cedilo in jo temeljito operemo pod curkom vroče vode. Oprano stresemo v posodo, posolimo, prelijemo z vodo in kuhamo približno 20 minut. Voda naj kvinojo prekriva za vsaj dva prsta.

2. Medtem pripravimo sestavine za zelenjavo za omako. Čebulo očistimo, operemo in narežemo na kolobarčke. Por narežemo na kolobarčke, ki jih namočimo v skledi z vodo. Vodo menjamo, dokler po namakanju ne ostane popolnoma čista. Paprike razpolovimo, jim odstranimo peške in pecelj, operemo in narežemo na tanke rezine. Bučke in korenje prav tako narežemo na rezine.

3. V globoki ponvi segrejemo olje. Na njem na hitro prepražimo čebulo in por. Dodamo korenje in ga pražimo nekaj minut ob stalnem mešanju. Dodamo papriko in nadaljujemo s praženjem še nekaj minut, na koncu pa dodamo še bučke, ki potrebujejo le malo časa, da se rahlo zmehčajo.

4. Omako zalijemo z vodo, ji dodamo šetraj, posolimo in popopramo po okusu. Kuhamo nekaj minut, da voda delno povre. 

5. Kuhano kvinojo odlijemo in jo primešamo pisani zelenjavni omaki.

6. Obilno posujemo s svežim peteršiljem. Poleg kvinoje v pisani zelenjavni omaki ponudimo še veliko skledo zelene solate.

Gobova omleta

Za 2 osebi potrebujemo:
  • 4 jajca
  • sol
  • 1 žlico limoninega soka
  • 20 g škroba
  • 200 g mešanih gob
  • 1 rdečo papriko
  • 1 mlado čebulo
  • 1 strok česna
  • 2 žlici olja
  • 200 g svinjine (trakovi)
  • 50 g mungo kalčkov
  • poper
Priprava:

1. Rumenjake ločimo od beljakov, tem pa dodamo pol žličke soli in limonin sok ter iz njih stepemo trd sneg. Nato primešamo rumenjake in presejan škrob. 

2. Segrejemo 2 ponvi (premera 14 do 16 cm) in ju premažemo z malce olja. Odstavimo ju s kuhalne površine in v vsako vlijemo četrtino testa. Ponvi pokrijemo in pustimo, da se omleti pri nizki temperaturi pečeta približno 15 minut. Na enak način uporabimo preostalo testo.

3. V tem času prepolovimo očiščene gobe. Očiščeno papriko zrežemo na paličice, čebulo na kose, česen pa sesekljamo.

4. V ponvi segrejemo olje in na njem popečemo meso. Zraven popečemo še gobe in zelenjavo ter primešamo še kalčke. Gobovo mešanico začinimo jo postavimo na toplo. Z nadevom napolnimo omlete in jih postrežemo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri