NAGRADNO: Rešite tale kviz in prejmite eno od 10 slastnih NAGRAD!

NAGRADNO: Rešite tale kviz in prejmite eno od 10 slastnih NAGRAD! (foto: Profimedia) Profimedia
7. 12. 2020 Promocijsko sporočilo

Tokrat bomo poskrbeli predvsem za okus in razvajanje naših brbončic, saj si ob uravnoteženi prehrani zaslužite tudi nekaj gurmanskega razvajanja. (Premaknite se na dno članka in rešite NAGRADNI KVIZ.)

Če menite, da sendvič ni popoln brez dobrega sira in ta ne sme manjkati niti ob postrežbi vaših gostov, potem boste navdušeni, ko vam povemo, da smo v sodelovanju z Ljubljanskimi mlekarnami pripravili kviz s slastnimi nagradami za siroljube.

S sodelovanjem v kvizu (na dnu članka) se potegujete za eno od kar DESETIH NAGRAD! Nagrajenci bodo prejeli:

- bon za štiri sire, ki ga lahko unovčijo v diskontu in
- knjižico receptov President. 

*Kviz traja do 20. 12. 2020.

Srečni izžrebanci so:

Dean P., Mojca G., Sonja M., Irena P., Mladen S., Marjan R., Roberta B., Stanka V., Andreja Č., Milan D.

Promocijsko gradivo Lj Mlekarne
Kako pripraviti dobro sirovo ploščo?

Dobro sirovo ploščo lahko ustvari le poznavalec, saj je potrebno poznati osnovne tipe sira. Sire razvrščamo na podlagi njihovih lastnosti v skupine, pri tem pa se srečujemo s tipi, vrstami in različicami sira.

Tip sira določimo na podlagi nekaterih skupnih lastnosti, na primer odstotka vode ali odstotka maščobe. Poznamo mehki, poltrdi in trdi sir. 

Vrsto sira poimenuje dobro znani sir določenega tipa, izdelan po določenem tehnološkem postopku, npr. emmental, gauda, gorgonzola.

Različica sira je oznaka, ki jo uporabljamo za opredelitev sira določene vrste glede na njegov izvor.

Prava plošča bo izgledala lepo le, če boste za različne sire uporabili prave nože. Pri nas je najbolj uporaben nož z viličasto konico, saj z njim lahko narežemo največ vrst sirov, od poltrdih do nekoliko mehkejših, oboje pa največkrat tudi postrežemo. Lopatico za rezanje boste uporabili pri poltrdih sirih, nož z luknjami v rezilu pa je primeren za mehke sire. 

Kadar se založite s siri, bodite pozorni na to, kako jih boste shranili, saj se ne smejo izsušiti, obenem pa morajo imeti dovolj zraka, da »dihajo« in razvijejo okus. Ker danes večinoma shranjujemo sire v hladilnikih, pa je treba poskrbeti za najpomembnejše priporočilo: da temperatura ni prenizka ali previsoka, saj bi sir izgubil okus in spremenil prehransko vrednost.

profimedia
Kaj pa morate storiti, če se na siru pojavi plesen?

Ne govorimo o sirih s plemenito plesnijo, ampak o tistih, ki naj plesni ne bi imeli, pa smo jih predolgo hranili v hladilniku. Kaj storiti s plesnivim sirom, je odvisno od tipa sira. 

Če se je plesen naredila na katerem od mehkih vrst sira, na primer na kremnem siru za mazanje, mocareli, kajmaku ali skuti, jih je treba zavreči. Drugače je pri poltrdih in trdih sirih, na primer pri parmezanu ali Iberskem Joštu. Njihova sredica je dovolj trda, da plesen ni mogla prodreti v globino. Zato površino očistimo z vlažnim prtičem in obrežemo kak centimeter debelo na vseh straneh. 

 
Fotografije: profimedia in promocijsko gradivo