Najboljše marinade za meso na žaru

16. 7. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Najboljše marinade za meso na žaru (foto: stockfood photo)
stockfood photo

Marinade, mešanice za vtiranje in glazure: da bo meso z žara še boljše

Marinada za meso poskrbi za poseben okus. Ker prodre v meso, ga tudi zmehča. Živilo z vseh strani premažite z marmelado in ga nato več ur pustite v njej. Najbolje kar v zaprti posodici ali vrečki. Preden boste meso položili na žar, popivnajte malce tekočine.

Česnova marinada z zelišči

Idealna za svinjino (4–6 kotletov)

Limono oplaknite pod vročo vodo, nastrgajte lupinico, sadež zrežite na kose in jih iztisnite. Grobo sesekljajte po 2 vejici rožmarina in timijana, 1 rdeč čili, pol šopka bazilike in 4 stroke česna. Primešajte 250 ml oljčnega olja in 1 žlico gorčice. Meso položite v marinado in ga pustite v njej 4 do 6 ur. Pomemben namig: meso solite vedno po peki, saj bi se sicer izsušilo.

BBQ mešanica

(za približno 5 do 6 steakov)

Zmešajte ¼ skodelice mlete paprike, soli in rjavega sladkorja, 1 žlico čebule v prahu in 1 žlico česna v prahu. Dodajte še 1 žličko kajenskega popra in črnega popra. Primešajte še 1 žličko mletega čilija, 1 ½ žličke origana, 1 ½ žličke orientalske kumine, 1 ½ žličke zelenine soli in 1 žlico posušene limonine lupinice.

Glazure

Na meso se nanesejo, tik preden je to pečeno. Praviloma vsebujejo sladkor, sirup ali med. Meso je karamelizirano in ima slastno skorjico.

Sirupna glazura

(sijajna za piščančja bedrca in podobno)

Iztisnite 1 pomarančo. Sok gladko zmešajte z 1 briz­gljajem pomarančnega likerja, 200 g javorovega sirupa in 1 ščepcem mletega cimeta. Pikantno začinite z 1 ščepcem muškatnega oreška in malce svežega mletega popra. Premažite po pečenem mesu.

Pozor: ne nanašajte je prezgodaj, da se glazura ne bo zažgala!

Mešanica za vtiranje

Pravzaprav gre za suho marinado. Začimbna mešanica se vtre v meso in pusti delovati nekaj časa. Če meso obložite z debelejšim slojem, se med peko ustvari lepa skorjica, pod njo pa ostane meso lepo sočno.

5 namigov za hitro čiščenje žara

S časopisom

Ohlajeno rešetko zavijte v časopisni papir in jo položite na travo. Nakapajte z malce vode in pustite stati čez noč. Naslednji dan jo sperite.

Z aluminijasto folijo

Folijo zmečkajte in z njo zdrgnite rešetko. Pomaga pri zaskorjenosti rešetke.

S kisom

200 ml jabolčnega kisa primešajte 2 žlici sladkorja in tekočino prelijte v posodico z nastavkom za pršilo. Popršite po še vroči rešetki. Počakajte, da se ohladi, in nato sperite kis.

S kolo

Rešetko čez noč postavite v kolo. Zjutraj le enostavno oplaknite.

Z ognjem

Pri plinskem žaru: žar pokrijte s pokrovom, ga prižgite in pustite, da ostanki enostavno pogorijo. Nato rešetko zdrgnite z žičnato krtačo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord