Kakšen je dober in predvsem zdrav priboljšek za vašega psa?
Prihaja čas obdarovanja ter bogato obloženih miz. Ker so psi v marsikaterem domu polnopravni družinski člani, želijo številni pasji skrbniki obdariti tudi svojega kužka ali pa mu privoščiti vsaj kakšen nadpovprečno dober in poseben priboljšek, ki ga morda ne dobi vsak dan.
Kakšen je dober in predvsem zdrav priboljšek za vašega psa, svetuje Lena Gregorčič, ki ureja tudi spletno stran www.dravahranazapse.si.
To je čista človeška – potrošnika – narava, medtem ko je psom precej vseeno za darila in bi gotovo raje videli, da bi čas, ki ga preživite v nakupovalnem centru na lovu za darili in igračami, ki jih najverjetneje ne potrebuje(te), preživeli z njim na prostranem travniku.
Posebni 'priboljški', sploh taki z mize, ki so včasih težko prebavljivi tudi za ljudi, pri psu pogosto izzovejo prebavne težave, pa tudi kosti niso ravno najbolj pametna izbira, sploh tiste, ki so kuhane ali pečene. Sploh če pes ni navajen jesti kosti, zavrnite tudi tiste, ki jih prodajajo v trgovinah za živali: s takim 'darilom' ne bomo naredili čisto nič dobrega, prej si na glavo nakopljemo dodatne stroške, povezane s prazničnim obiskom pri veterinarju.
Ker pa se skoraj noben pes ne brani ponujene hrane, lahko za kosmate družinske člane pripravimo priboljške po njihovi meri! In kakšni priboljški so to?
Taki, kjer je glavna in edina sestavina meso.
Najbolj varna izbira je goveje srce, ki ga prodajajo v vsaki bolje založeni mesnici, cena je ugodna, ni mastno in ob peki ne oddaja neprijetnih vonjav. Pečico segrejete na 100 stopinj, srce pa narežete na približno 0,8 cm debele rezine. Srce boste lažje narezali, če ga boste pred tem na hitro zamrznili. Narezane koščke nato pecite – dehidrirajte dobri 2 uri, vmes rezine enkrat obrnite. Uporaba peki papirja je obvezna, količina mesa pa je poljubna, odvisno od tega, kako velika psa imate in koliko pasjih prijateljev želite obdariti.
Taki priboljški bodo v hladilniku brez težav zdržali 2 tedna, če pa želite podaljšati rok trajanja, morate znižati temperaturo pečenja na 60 stopinj in podaljšati čas dehidriranja na 6 do 7 ur. Tako lahko dehidrirate različne vrste mesa in priboljške uporabite na sprehodih, za potrebe šolanja in pozor – obožujejo jih tudi mačke.