Že ob kupovanju živil za praznične dni bodite pozorni na vsebnost maščob in drugih dodatkov. Za bolj zdrave jedi pa lahko poskrbite tudi z manjšimi triki.
- Na splošno skoparite z maščobo: v posebnih posodah iz legiranega jekla, v teflonskih ponvah, v ponvah za žar, v aluminijasti foliji, v posebni vrečki za peko ali pa v rimskem loncu lahko vaše poslastice pripravite z malo ali pa tudi skoraj brez maščobe.
- Kot uvod v praznični meni postrezite juho in solato, ki vas bosta obvarovali pred velikim tekom pri glavni jedi.
- V solatno polivko vmešajte sadne sokove ali juho in tako prihranite to ali ono žličko olja.
- Losos s smetanovim hrenom je čudovita predjed prazničnih jedilnikov. Čudovito svež in ravno tako slasten bo, če boste v nastrgan hren vmešali kislo smetano (10 odstotkov maščobe).
- Namesto kremne juhe lahko gostom postrežete tudi bistro juho – bujon.
- Eterična olja zelišč poskrbijo za aromatičnost prav vsake jedi. V bistvu ne pripomorejo k zmanjševanju maščob, vendar pa pošteno pospešijo izgorevanje maščob v telesu.
- Bi si radi privoščili narastek z lepo zapečeno sirovo skorjico? Polovico sira zamenjajte z drobtinami in tako prihranite kar nekaj maščobe.
- Kot glavno jed božičnega jedilnika lahko ponudite tudi lahko puranjo pečenko ali pa dušeno ribo.
- Svinjski, goveji ali telečji file že po pravilu vsebuje manj maščob kot pa razne mesne rulade in zvitki.
- Božična gos bo manj mastna, če ji boste pred peko večkrat prebodli kožo, tako da bo lahko skozi luknjice odtekala odvečna maščoba.
- Ribe z nežnim mesom pecite cele v pečici. Nadevajte jo z veliko svežimi zelišči, denite na papir za peko in specite v pekaču.
- Omake k prazničnim pečenkam so slastne tudi brez smetane. Če imate radi kremne omake, jih lahko pripravite iz izdelkov, ki vsebujejo manj kalorij. Dušene osnove lahko zgostite s sredstvom za zgoščevanje omak ali pretlačeno zelenjavo, začinite pa z malce vina ali brusnic.
- Ko govorimo o cmokih, so najboljša izbira krompirjevi svaljki. Brez jajca bodo manj kalorični kot kruhovi cmoki.
- Idealni nadomestki omak, ki vsebujejo tudi manj maščob, so razne pretlačene sadne omake (t. i. čatniji – na primer mangov), ki jim po potrebi primešajte še malo navadnega jogurta.
- Slan krompir, krompir v oblicah ali krompir, pečen v foliji so za vašo postavo bistveno bolj prijazne priloge kot pa pečen krompir, pire ali ocvrt krompirček.
- Olja in masla ne uporabljajte po občutku, temveč vedno odmerite ustrezno količino. 1 žlička masla vsebuje 5 g maščobe, 1 žlica olja pa 10 g. Porabo maščob lahko uspešno nadzorujete tudi z označevanjem na steklenici.
- Panada posrka veliko maščobe. Marinade na drugi strani poskrbijo za okus in so pri slastnih zrezkih veliko boljša alternativa.
- Kremne sladice so sicer zelo slastne, vendar pa lahko vsebujejo tudi do 1000 kalorij na porcijo. Najbolje bo, da si privoščite sadno solato.
- Praznični jedilnik bo namesto smetanovega sladoleda lepo zaokrožil tudi sadni sorbet.
- Približno 30 minut pred jedjo popijte kozarec vode in veliko hitreje boste siti tudi ob prazničnih dneh.
- Mesni fondi za silvestrovo – slastno! Toda pripravite ga lahko tudi brez olja. Meso, ribo in škampe lahko skuhate v aromatični juhi, ki jo lahko kasneje z dodatkom fini zelenjavnih trakov tudi postrežete.
- Božična kava z mlečno ali smetanovo havbico? Mlečno peno lahko pripravite tudi iz mleka z 1,5 oz. 0,5 odstotka maščobe. Če pijete kavo zunaj, se pozanimajte, kakšno mleko uporabijo.
- Tako kot ni popoldanske kavice brez piškotov, tudi za božič ne sme manjkati praznična torta. Toda kremo namesto s smetano raje pripravite iz sadežev, jogurta in skute.
- Najboljše božične torte so biskvitne, saj biskvit praviloma ne vsebuje maščobe. Veliko tort boste brez težav pripravili tudi z manj sladkorja, kot je navedeno v receptu. Večinoma zadostuje 30 do 40 g na jajce.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?