Naravno obarvani pirhi

Pirhi (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
6. 4. 2012 Vir: Lisa

V vsaki kuhinji se najde vsaj eno naravno barvilo za jajca. Pripravili pa smo tudi nekaj koristnih nasvetov - kako do bolj intenzivnih barv, kako kuhati jajca, da ne bodo počila in kako rešiti jajca, ki so popokala. K okraševanju povabite otroke in pustite domišljiji prosto pot.

Rumeno vam bodo jajca obarvali naribano korenje, pomarančna lupina, žafranika in kurkuma v prahu.

Da bi dobili zlato rumeno barvo, jajca skuhajte v čebuli, pri čemer ne uporabite samo olupka, ampak tudi prvo sočno plast čebule. Več čebulnih olupkov boste skuhali, temnejši odtenek rjavkaste barve boste dosegli. Tudi kuhanje v kavi vam bo dalo rjavo barvo.

Kuhanje jajc v rdeči pesi bo jajca obarvalo oranžno, če jih boste namakali čez noč, pa bodo jajca rdeča.

Škrlatno barvo boste na jajčkih prikuhali s teranom ali refoškom, na površini pa se bodo pojavili tudi drobni kristalčki vinskega kamna, ki bodo pirhe naredili še bolj posebne.

Rožnata jajčka boste dobili s kuhanjem malin, rdečega grozdja ali šipka; sivkasti odtenek pa boste dosegli s pravim čajem.

Zmečkane borovnice ali črni ribez bodo jajca obarvali v modrikasto sivo barvo, če pa bi radi jajca obarvali vijoličasto, skuhajte močan čaj iz borovnic in jajca v njem pustite stati čez noč.

Če si želite modra jajca, je odlična izbira rdeče zelje, ki ga morate pustiti stati v vodi vsaj en dan.

Zeleno pa vam bodo jajca obarvale na drobno sesekljane in prevrete ter ohlajene koprive in špinača.

Pomembni nasveti

  • Intenzivnost barv:

Da bo barva jajc bolj intenzivna, rastline pred kuhanjem nekaj ur namakajte v vodi, nato jih dobro prekuhajte, precedite in ohladite. V ohlajeni obarvani vodi pa jajca, ki jih skuhajte v vodi z žlico kisa, namakajte čez noč.

  • Da ne bodo počila:

Jajčka pred kuhanjem čez noč pustite stati na sobni temperaturi, nato jih potopite v hladno vodo in počakajte eno uro, počasi segrevajte do vrelišča, med kuhanjem pa naj voda le rahlo brbota.

  • Rešitev na dlani:

Jajčka, ki so med kuhanjem popokala, okrasite. Pripravite naravno lepilo iz moke in vode, ga namažite po kuhanem jajcu in ga povaljajte v sezamu, lanu, solnih kristalih, v pšeničnem ali koruznem zdrobu, zeliščih ...

K okraševanju povabite otroke in pustite domišljiji prosto pot.