Kako ustvarimo vrtiček na balkonu ali terasi? (+top nasveti za uspešno vzgojo)

27. 6. 2019 Promocijsko sporočilo

Razmišljate o domačem vrtičku na svojem balkonu ali terasi? Tu boste našli odgovore novopečeni urbani vrtičkarji in tudi tisti, ki ste se pridelave zelenjave na balkonu ali terasi morda že lotili, pa niste bili uspešni.

Danes balkoni in terase niso nič več rezervirani samo za okrasno cvetje. Z nekaj osnovnega znanja o vrtnarjenju si lahko na balkonu ustvarite pravi domači vrt. Urbano vrtičkanje je namreč trend v porastu in domača zelenjava še nikoli ni bila tako dostopna v urbanih okoljih. Omogoča tudi recikliranje, saj lahko za sajenje uporabite stare konzerve, plastenke, iz starega lesenega zabojnika sestavite korito itn. Prav tako lahko iz bio odpadkov ustvarite prvovrstni kompost. A o tem več v nadaljevanju. Najprej odgovorimo na nekaj osnovnih vprašanj…

Kakšno korito izbrati za vzgojo zelenjave na balkonu/terasi?

Pri izbiri loncev za urbani vrtiček velja osnovno pravilo: korito naj bo veliko, kolikor je le mogoče. V manjših koritih se namreč zemlja zelo hitro izsuši, rastline pa za svojo rast potrebujejo primerno vlažno (in ne suho) zemljo. Dobra izbira so tudi korita z vodno rezervo, ki so še posebej uporabna, če boste npr. več dni odsotni. Pri nakupu imejte v mislih tudi globino korita, kajti korenasta zelenjava in zelenjava višje rasti požene globoke korenine, te pa za rast potrebujejo dovolj prostora.

Katera zelenjava je primerna za urbani vrtiček in kako jo kombinirati?

Na balkonu bodo ob primerni negi lepo uspevali krompir, blitva, zelena solata, češnjev paradižnik, paprika, jajčevci, drobnjak, redkev, česen, čebula, grah, korenje, kumare, por, tudi brokoli in rdeča pesa. Pa tudi zelišča, kot so bazilika, timijan, rožmarin, peteršilj, koriander, limonska trava itn. Za boljšo rast lahko veliko naredite tudi s pravilnimi kombinacijami »prijateljskih« in »neprijateljskih« vrst. Zelo dobro se podpirajo: - fižol in korenje, - jajčevci in fižol, - paradižnik, čebula in bazilika, - solata in začimbe. Izogibajte pa se kombinacijam kot so: - fižol s čebulo ali česnom, - paradižnik s krompirjem, - čebula s fižolom ali grahom.

Si želite imeti čisto svoj urbani vrtiček? Prijavite se na naš natečaj in ustvarili vam bomo urbani vrtiček na vašem balkonu ali terasi! Mi vam postavimo vrtiček, vaša naloga pa bo občudovanje pridelkov. Prijave zbiramo do 30. junija TUKAJ.

Kaj pa gnojenje in kompostiranje – je v stanovanju mogoče? JE!

Zelenjava na balkonu ne prejema hranil od zunaj in je skoraj povsem odvisna od vas. Za rodovitnost zemlje boste poskrbeli s kakovostnim substratom, s katerim boste zelenjavo redno zalivali. Vsekakor najboljša rešitev, ki je tudi prijazna okolju, pa je inovativni kompostnik Bokashi Organko 2 podjetja Skaza. Z njim boste iz vaših bio odpadkov lahko ustvarili osnovo za prvovrstni kompost. Vse skupaj je zelo preprosto, a vedno deluje – od kuhinje do vrtička. Vaše bio kuhinjske odpadke odlagajte v Bokashi Organko 2, s pomočjo posipa, ki ga boste dodali ob vsakokratni polnitvi, bodo odpadki fermentirali in tako ustvarili bogat vir za novo življenje vašega pridelka na balkonu. S fermentacijsko tekočino, ki jo odlivate iz Bokashi Organka 2, pa zalivajte svoj pridelek in cvetje, ki bo bogatejše in lepše. Bokashi Organko 2 je pravi razlog za ponos vašega urbanega vrtička! Več o Bokashi Organku 2 si lahko preberete na www.skaza.si/growgood ali TUKAJ kliknete za ogled videa.

Koliko sončne svetlobe potrebuje zelenjava na balkonu?

Večina rastlin naj bi bila soncu izpostavljena vsaj šest ur dnevno. Zelena solata in začimbe prenesejo okolja tudi z manj sončne svetlobe, paradižnik, paprika, fižol in drugi ljubitelji sonca, pa brez kakovostne sončne energije ne bodo uspevali dobro.

Kakšna zemlja je primerna?

Izogibajte se zemlji neposredno z vrta ali zemlji za lončnice. Za urbani vrt je priporočljivo izbrati primerno mešanico za izbrane rastline, dobro pa se odnese tudi univerzalna zemlja. Naj bo le vedno dovolj vlažna in razrahljana.